Când apar probleme legate de sănătatea picioarelor, poate fi dificil să decizi dacă să consulți un podolog sau un dermatolog. Deși ambii specialiști tratează afecțiuni ce pot părea similare la prima vedere, fiecare are expertiza proprie. Acest ghid te ajută să înțelegi diferențele dintre cei doi și să alegi specialistul potrivit în funcție de simptomele tale.
Ce este podologul și cu ce se ocupă?
Un podolog este un specialist în prevenirea, diagnosticarea și tratamentul problemelor specifice ale pielii și unghiilor piciorului. Podologii au competențe specifice în tratarea unghiilor, inclusiv tăierea corectă a acestora și tratarea unghiilor încarnate. Mai mult, ei pot trata calusurile și bătăturile prin eliminarea zonelor de piele îngroșate cauzate de presiune sau frecare. Podologii se ocupă și cu gestionarea infecțiilor superficiale, cum ar fi onicomicoza și onicoliza infecțioasă.
Pentru persoanele cu risc crescut, cum ar fi diabeticii, vârstnicii sau cei cu afecțiuni circulatorii, un podolog poate oferi îngrijire specială pentru prevenirea complicațiilor. De asemenea, poate oferi consiliere cu privire la igiena piciorului și încălțăminte, furnizând recomandări pentru prevenirea problemelor și îmbunătățirea confortului.
Când să consulți un podolog?
Este indicat să te adresezi un podolog în cazul în care te confrunți cu simptome precum:
• dureri persistente la nivelul picioarelor sau umflături;
• bătături;
• unghii încarnate;
• modificări de culoare sau textură a unghiilor (ex: îngălbenirea sau îngroșarea lor);
• desprinderea unghiei de patul unghial;
• piele uscată și îngroșată sau crăpături adânci la nivelul călcâielor;
• transpirația excesivă a picioarelor.[1]
Consultarea unui podolog nu ar trebui să fie limitată la momentele în care apar probleme. Se recomandă vizite periodice la podolog chiar și în absența unor simptome specifice, pentru igienizări profesionale ale unghiilor și tălpilor, în special în cazul persoanelor în vârstă, al celor care suferă de diabet ori care prezintă alți factori de risc pentru dezvoltarea unor afecțiuni ale unghiilor și tălpilor.
O vizită anuală la podolog poate ajuta la identificarea și tratarea precoce a oricăror probleme potențiale. În plus, podologul poate oferi sfaturi și recomandări personalizate pentru îngrijirea picioarelor în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane.
Ce este dermatologul și cu ce se ocupă?
Dermatologia este o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor și bolilor pielii, părului, unghiilor și mucoaselor. Aceasta ramură a medicinei se ocupă atât cu aspectele clinice, cât și cu cele chirurgicale ale acestor probleme. În plus, dermatologia include și studiul patologiei, care implică analiza microscopică a mostrelor de piele pentru a diagnostica anumite boli.[2]
Dermatologii tratează o varietate largă de afecțiuni ale pielii, de la acnee, psoriazis, eczeme, până la cancerul de piele. În funcție de gravitatea afecțiunii și de specificul fiecărui caz, ei pot recomanda tratamente medicamentoase, intervenții chirurgicale sau terapii cu laser. Dermatologii se ocupă, de asemenea, cu problemele cosmetice ale pielii, cum ar fi ridurile, hiperpigmentarea pielii sau cicatricile.[2]
Când să consulți un dermatolog?
Consultarea unui dermatolog ar trebui să devină o prioritate atunci când apar anumite semne și simptome care indică probleme ale pielii. Acestea pot include:
• erupțiile cutanate neobișnuite;
• alunițele ori leziunile care își schimbă forma, mărimea sau culoarea ori sângerează;
• iritațiile persistente;
• acneea severă;
• pielea uscată sau crăpată;
• infecțiile cutanate.[2]
Orice modificare a pielii care provoacă disconfort sau care persistă timp îndelungat ar trebui să fie un motiv de consult dermatologic. Dermatologul este cel mai în măsură să identifice cauza problemei și să propună un tratament eficient. Dacă ne referim strict la problemele apărute la nivelul pielii sau unghiilor de la picioare, dermatologul are expertiza necesară pentru a se ocupa și de tratarea acestora. Când vine vorba de astfel de afecțiuni, diferența dintre dermatolog și podolog constă în faptul că acesta din urmă poate oferi o îngrijire mai specializată, mai detaliată și mai personalizată.
Atât dermatologul, cât și podologul se pot ocupa cu diagnosticarea și tratarea unei game largi de afecțiuni ale pielii și unghiilor. Atunci când simptomele implică doar picioarele, iar problemele sunt legate de pielea sau unghiile din această zonă, un podolog poate fi cea mai bună alegere deoarece se concentrează strict pe rezolvarea unor astfel de probleme și poate oferi soluții mai eficiente. Dacă afecțiunile afectează alte zone ale corpului sau pielea în ansamblu ori dacă există semne de boli cronice sau leziuni suspecte, dermatologul îți poate oferi un diagnostic mai complex.
Bibliografie:
1. Silver, Natalie. „Recognizing and Treating Common Foot Problems”, Healthline, 20 Nov. 2023, www.healthline.com/health/foot-problems. Accesat la 4 Dec. 2024.
2. „What Is a Dermatologist & What Do They Treat?”, Cleveland Clinic, 30 Aug. 2023, my.clevelandclinic.org/health/articles/12165-dermatologists-skin-care-doctors. Accesat la 4 Dec. 2024.