Proiectul de regenerare urbană pentru zona centrală a Caracalului şi reabilitarea cât mai multor clădiri de patrimoniu din municipiu se numără printre obiectivele municipalităţii, după obţinerea statutului de staţiune de interes turistic local.
Primarul Ion Doldurea a explicat, la emisiunea „Reporter 24” de luni seara, că acest statut creşte punctajul proiectelor depuse de municipalitate pentru atragerea de fonduri europene.
„Ministrul Turismului a emis o ordonanţă potrivit căreia existau nişte criterii pe baza cărora orice localitate din România putea fi staţiune de interes turistic local sau naţional. Pentru local era un anumit punctaj, pentru naţional erau alte punctaje. Erau criterii legate de spaţii de cazare, de ce poţi să vezi, de aer. Criterii la care noi am punctat şi am întrunit punctajul pentru staţiune de interes local. Bazându-ne pe cele 134 de case de patrimoniu pe care le avem în Caracal, bazându-ne pe istorie, pe trecutul şi mai ales pe ceea ce putem să arătăm în viitor, în Caracal. Bineînţeles că am întrunit 100 şi ceva, 180 de punct, aproape dublul decât ce era necesar şi, într-o Hotărâre de Guvern care s-a dat în decembrie, am fost şi noi nominalizaţi ca staţiune de interes turistic local”, a declarat Ion Doldurea.
El a adăugat că ironiile de după obţinerea acestui statut reprezintă publicitate gratuită.
„Poate că noţiunea este puţin improprie pentru că oamenii sunt obişnuiţi ca în staţiune să-ţi iei bilet 18 zile şi să faci băi, să dai cu nămol. Nu, staţiune înseamnă un oraş turistic sau o zonă turistică dintr-un oraş. Noi am decretat o zonă turistică pe care am delimitat-o foarte clar şi pe care am încercat să o prezentăm. Bineînţeles că, fiind vorba despre Caracal, „oraşul minunilor”, am primit foarte multe echipe de televiziune. Unii au prezentat mai bine, alţii mai tendenţios, mai în băşcălie, dar una peste alt ne-au făcut o publicitate bună şi noi le mulţumim pentru asta”, a mai spus Doldurea.
„Eu dau exemple mereu: avem Las Vegas, Ibiza, dar şi Sighişoara. Adică sunt interese diverse. Într-un loc te duci pentru jocuri de noroc, dar te duci şi pentru cultură, într-un oraş cultural”, a adăugat edilul.
În aprilie, primele proiecte depuse
Ion Doldurea a arătat care este zona turistică delimitată în centrul municipiului: zona Iancu Jianu, Piaţa Victoriei, teatru, parc.
„Acolo sunt concentrate majoritatea caselor de patrimoniu din oraş”, a explicat edilul.
Primarul a adăugat că primele proiecte pentru obţinerea de finanţare europeană, după obţinerea statutului de staţiune turistică de interes local, vor fi depuse chiar în această primăvară.
„Lupta pentru atragerea de fonduri europene este o luptă între oraşe. Sunt fonduri europene care se epuizează într-un sfert de oră sau în 10 minute. Atunci intri într-o competiţie, iar unul dintre punctajele referitoare la regenerare urbană, la reparaţii case de patrimoniu, este şi acesta. Eşti staţiune de interes local, primeşti 50 de puncte. Eşti de interes naţional, primeşti 100 de puncte. Adică, noi, prin acest statut, sperăm să ne permitem ca pe viitorul POR, care se deschide în acest an, să introducem cât mai multe case de patrimoniu pentru a fi reparate. De asemenea, avem şi proiectul de regenerare urbană pentru zona centrală. Este un proiect care cuprinde zona de la teatru către Casa Armatei, zona din faţa Primăriei, toată Piaţa Victoriei cu parcări şi cu reabilitare în zona Palatului Copiilor şi, după aceea, pe strada Antonius Caracalla, în dreptul treptelor care merg pe Tribunal, strada Lipscani şi până aproape de piaţă. Noi deja lucrăm la acest proiect, avem deja proiectantul. Până în 15 aprilie vom fi cu el şi îl vom depune”, a conchis Ion Doldurea.