Proteina banală care poate combate COVID și alte virusuri gripale. Ar putea salva viețile oamenilor

Data:

Share post:

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au descoperit că proteina H84T-BanLec este eficientă împotriva tuturor coronavirusurilor cunoscute care infectează oamenii.

La 13 ianuarie 2020, era publicată o lucrare care susținea că  au descoperit proteina H84T-BanLec  care poate să combate COVID și poate fi folosită pentru a lupta și împotriva tuturor virusurilor gripale.

O săptămână mai târziu, primul caz confirmat de SARS-CoV-2 a declanșat pandemia de COVID-19 în toată lumea.

Interesant este că, înainte de apariția virusului care le-a oprit temporar activitatea, echipa din SUA a analizat aceste terapii derivate din banane pentru coronavirus, scrie The Brighter Side.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan, SUA, au descoperit că proteina H84T-BanLec este eficientă împotriva tuturor coronavirusurilor cunoscute, care infectează oamenii inclusiv sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), SARS original și SARS-CoV-2, inclusiv varianta Omicron.

Lucrarea lor a fost publicată în Cell Reports Medicine.

H84T-BanLec este o proteină cu abilități remarcabile de blocare virală

H84T-BanLec este derivat dintr-o lectină (o proteină care leagă carbohidrații) izolată din fructul bananei. Aceasta are abilități remarcabile de blocare virală prin legarea de glicani cu un conținut ridicat de manoză, o monozaharidă de tip zahăr prezentă la suprafața virusurilor, dar foarte rar pe celulele umane sănătoase.

După legare, virusul nu poate pătrunde în celule pentru a le infecta. Folosind microscopia cu forță atomică și metode conexe, echipa a confirmat că H84T dezvoltă legături multiple puternice cu proteina spike, ceea ce, spun cercetătorii, explică de ce este dificil pentru un coronavirus să fie rezistent la lectină.

Utilizarea H84T-BanLec și împotriva cancerului?

În ciuda potențialului lor antiviral, lectinele au fost evitate ca posibile terapii, deoarece sunt proteine ​​care pot stimula sistemul imunitar într-un mod posibil dăunător, explică cercetătorii.

Cu toate acestea, H84T-BanLec a fost modificat pentru a elimina acest efect și nu a prezentat efecte dăunătoare la animale. Echipa are în vedere acum un spray nazal, care ar putea fi utilizat pentru a preveni sau trata infecțiile cu coronavirus și gripă.

Ei vor să analizeze utilizarea H84T-BanLec împotriva cancerului, deoarece celulele canceroase, ca și virusurile, au glicani de manoză mari pe suprafața lor.

Terapia a funcționat!

„La vremea respectivă, credeam că MERS va fi ținta cea mai importantă, din cauza ratei sale de mortalitate de 35%”, a afirmat David Markovitz, profesor de medicină internă la Divizia de Boli Infecțioase de la Universitatea din Michigan. MERS, sau sindromul respirator din Orientul Mijlociu, a provocat un focar scurt în 2015 și a dus la 858 de decese.

„Când a apărut COVID-19, am vrut să studiem potențialul terapiei și am descoperit că este eficientă împotriva oricărui tip de coronavirus, in vitro și in vivo”, a spus Markovitz. „Administrată sistemic sau prin nas la animale sau administrată profilactic sau terapeutic la începutul bolii, aceasta a funcționat”, a continuat el.

Articole similare

Resturi dintr-o mână umană, găsite într-o zonă nelocuită din Argeş, cu muşcături de animale

Resturi dintr-o mână umană au fost găsite într-o zonă nelocuită din Dragoslavele, judeţul Argeş, prezentând urme de muşcături...

Două fete de 15 ani s-au aruncat de la înălţime. Ambele au murit, una dintre ele şi-a anunţat mama că urmează să se sinucidă

Două fete de 15 ani au murit, sâmbătă, după ce s-au aruncat de la o înălţime de aproximativ...

Copiii de la GPP Nr. 2 Slatina au donat către zeci de familii in judeţul Olt

Grădinița cu program prelungit nr. 2 Slatina derulează în acest an școlar în parteneriat cu Școala sanitară Slatina...

Surse: Fostul primar al Slatinei, Minel Prina, ar urma să fie adus în țară, săptămâna viitoare. El este condamnat pentru corupție

Fostul primar al Slatinei Minel Prina condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare în acelaşi dosarul în...