Ramona Simoiu predă educaţie fizică în Drăgăşani, judeţul Vâlcea, dar în fiecare zi vine la Grădinari, unde cultivă roşii, ardei sau vinete pe un hectar şi jumătate de solarii. Produsele sale pot fi găsite, în fiecare duminică, în Piaţa Producătorilor Olteni, organizată în proximitatea sediului CJ Olt din Slatina.
Ramona spune direct că, dacă n-ar exista subvenţiile sau proiectele cu diverse finanţări externe, n-ar rezista şi ar renunţa până la urmă să cultive legume. Ea atrage atenţia că legumicultorilor le este foarte greu, având în vedere că preţul nu a crescut deloc din 2010.
„Cultivăm din 2010, roşii, ardei gras, ardei kapia. Am un hectar şi jumătate de solarii. Cultivăm doar în spaţiul protejat. Încercăm să ne promovăm. Avem ajutorul proiectelor şi subvenţiilor, altfel nu am rezista, nu s-ar merita. Este foarte greu, s-au scumpit toate, iar preţurile la care vindem sunt identice din 2010. Dacă la ora actuală dăm cu cinci lei kilogramul de roşii, anul trecut le-am dat cu cinci lei, acum doi-trei ani, tot la fel, patru-cinci lei. Vi se par scumpe cinci lei? Eu zic că nu sunt scumpe, având în vedere că sunt aceleaşi preţuri de ani de zile.
Sunt profesor de sport şi în timpul liber vin să lucrez şi solar. Sunt profesor la Drăgăşani, iar sâmbăta, duminica şi în vacanţe, fac legumicultură”, spune Ramona Simoiu.
O altă problemă a legumicultorilor români este desfacerea. Cea mai mare parte din producţie e vândută la poartă, Grădinari fiind o localitate situată pe drumul naţional DN 64, unul intens circulat.
„Cu desfacerea ne descurcăm foarte greu. Asta este cel mai greu. Vindem la poartă, dar şi „en-gross”, vin şi ne iau de acasă. Mai mergem, când avem mai multă marfă, în en-gross-urile din Braşov, Cluj-Napoca. Dar este foarte greu şi foarte ieftin. În supermarketuri n-am reuşit să ajungem, este foarte greu. Nu ne primesc, ne resping pe diferite motive”, mai arată profesoara.
Ea crede că ar avea un impact pozitiv dacă s-ar materializa propunerea ministrului Agriculturii Florin Barbu ca Programul de sprijin pentru culturile în spaţii protejate să se desfăşoare pe toată perioada anului şi să fie incluse şi alte legume.
„Foarte bine că s-a prelungit perioada la Programul Tomata. E foarte bine, o idee foarte bună, dacă ar putea să ne susţină să producem pe tot timpul anului. Şi să nu ne condiţioneze doar pe roşii, să putem să producem şi altceva, cum ar fi ardei. Toată lumea se concentreză să producă doar roşii, ies prea multe şi de aceea sunt aşa de ieftine, nu le vindem şi le aruncăm”, a mai spus Ramona Simoiu.
Profesorul de educaţie fizică este de părere că generaţia pe care o reprezintă este, din păcate, ultima care mai continuă tradiţia cultivării legumelor.
„Noile generaţii vor mai veni să facă ce facem noi. Nici nu încerc să îi conving, pentru că nu este profit. E mai mult pasiune şi faptul că am continuat ce au făcut părinţii mei”, conchide Ramona Simoiu.
Produsele cultivate de Ramona pot fi găsite în Piaţa Producătorilor Olteni, care se desfăşoară în fiecare duminică la Slatina, în proximitatea sediului CJ Olt.
Piaţa Volantă este organizată de Asociaţia Tinerilor Fermieri din Olt, cu sprijinul CJ Olt, şi reprezintă un proiect pentru sprijinirea micilor producători agricoli, promovarea produselor agricole locale și pentru a răspunde politicii de promovare a alimentației sănătoase și producției agricole sustenabile.
Modelul a fost preluat de Ministerul Agriculturii şi în mai multe judeţe din ţară.