Religia introdusă ca disciplină opţională la Bac

Data:

Share post:

Elevii de la profilul uman, specializările filologie şi ştiinţe sociale vor putea opta să dea Bacul la religie la proba opţională. Deputații PSD, PNL și UDMR din comisia de învățământ au făcut, miercuri, modificări la legile educației în acest sens.

Cele două amendamente depuse la articolul 99, proba E – probe scrise, obligatorii, specifice profilului sau specializării sunt desfășurate după cum urmează:

c) pentru profilul umanist, specializarea științe sociale, din filiera teoretică, două probe scrise, dintre care o probă obligatorie la istorie și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între Geografie și științe socio-umane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie.

d) pentru profilul umanist, specializarea filologie, din filiera teoretică două probe scrise, dintre care o probă obligatorie, la limba și literatura unei limbi de circulație internațională și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între: Istorie, Geografie sau științe socio-umane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie“

Cereri scrise pentru orele de religie

O altă modificare adusă proiectului legilor educației inițiat de Ligia Deca prevede ca înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie să se facă prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/reprezentantului legal, pentru elevul minor.

Schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/reprezentantului legal, pentru elevul minor. Cererea scrisă este valabilă pe toată perioada de școlarizare în învățământul preuniversitar sau până la schimbarea opțiunii. Elevului care nu frecventează orele de religie i se va asigura prezența în unitatea de învățământ pentru perioada desfășurării cursurilor.

De asemenea, disciplina Religie poate fi predată numai de personalul didactic calificat, conform prevederilor prezentei legi, şi avizat de cultele religioase recunoscute oficial de stat, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei. În conformitate cu metodologia, Ministerul Educaţiei încheie protocoale de colaborare cu cultele religioase recunoscute oficial de stat.

Propaganda politică şi ideologică interzise în şcoli

Deputaţii au mai decis că în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, precum şi în cadrul activităţilor desfăşurate în mediul online de unităţile de învăţământ preuniversitar sunt interzise discriminările pe criteriile menţinute în OUG 137/2000, cu excepţia măsurilor afirmative dispuse de lege.

Sunt interzise manifestările şi propaganda de natură politică şi ideologică, precum şi prozelitismul religios.

Biserica, încântată de decizie

Aprobarea Religiei ca materie eligibilă la Bacalaureat este „un act firesc, împlinit în perfectă concordanță cu statutul unei discipline care face parte din trunchiul comun al programei școlare, un act care, simultan, responsabilizează și mai mult cultele religioase”, a reacționat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Potrivit acestuia, cultele religioase trebuie să propună și să susțină constant o tematică demnă de statutul cultural al acestei materii studiate în școală, rolul acesteia din urmă fiind transmiterea cunoașterii formatoare atât intelectual, cât și moral.

Deputații din comisia de învățământ au termen până săptămâna viitoare pentru a dezbate legile educației inițiate de Ligia Deca și asumate în Coaliție. Senatul este camera decizională pentru adoptarea pachetului de legi, potrivit HotNews.

Articole similare

Cine au fost primii locuitori ai teritoriului României. Unii aveau pielea neagră, iar „Ion de la Anina” este cel mai vechi european

Teritoriul României de astăzi a fost locuit încă de acum aproximativ acum un milion de ani în urmă....

Scandalul dintre partidul lui Piedone și Realitatea Plus ia amploare / Curg plângerile la adresa postului tv (document)

Scandalul dintre partidul lui Cristian Popescu Piedone și Realitatea Plus ia amploare. PUSL a formulat o plângere împotriva...

Cristian Popescu Piedone: Lăsați-mi în pace nepoțeii, nora, soția, soacra!

Într-o postare recentă pe rețelele de socializare, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a denunțat hărțuirile și presiunile...

Revolta profesorului Iliescu de la Universitatea București: „Cel mai grozav lucru pe care au reușit să-l facă politicienii din România a fost să distrugă...

România politică nu e nici măcar în feudalism, crede Dragoș Iliescu, profesor de psihologie. „Pentru că într-un sistem...