Membrii coaliţiei se întâlnesc astăzi pentru cea de-a treia rundă de negocieri în ceea ce priveşte comasarea alegerilor localele prevăzute în toamnă cu europarlamentarele are vor avea loc în 9 iunie. Ședința coaliției ar urma să aibă loc la Palatul Victoria, după ședința de guvern, programată pentru ora 11.
Marcel Ciolacu a anunțat, la întoarcerea din Italia, că vrea să facă „trei comasări în acest an”.
Aceasta este ultima ocazie ca cele două formațiuni să cadă de acord, înainte de termenul limită, care este unanim acceptat ca fiind ziua de marți, 20 februarie. După această dată nu mai este timp pentru realizarea modificărilor la legislația electorală necesare pentru stabilirea calendarului. Sunt necesare mai multe acțiuni ale Guvernului și Parlamentului pentru ca procedura să fie legală, a declarat pentru G4Media, o sursă din PNL. De exemplu, modificările din Codul Administrativ trebuie finalizate până pe 11 martie.
Pe calendarul vechi, cu alegerile locale stabilite în septembrie, pentru a candida o persoană trebuie să finalizeze procedurile de înscriere în cursa electorală cu șase luni înainte. Dacă alegerile locale sunt mutate în iunie, atunci trebuie redus termenul limită de înscriere la trei luni. Această modificare este necesară pentru a nu încălca drepturi electorale, cum este cel de a candida și de a fi ales.
A treia rundă de negocieri
Este a treia rundă de negocieri între cele două partide aflate la guvernare. Discuțiile au intrat în impas luni deoarece liberalii doresc doar comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, iar PSD vrea să fie puse în discuție toate alegerile, inclusiv comasarea alegerilor parlamentare cu turul doi de la prezidențiale.
Coaliția trebuie să se decidă și în ceea ce privește candidatul comun la alegerile prezidențiale. Pesediștii doresc ca acesta să fie din partidul lor, pe motiv că salvarea liberalilor de la un scor slab la europarlamentare depinde de comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Liderii PNL susțin însă că ei nu au pledat niciodată pentru comasare, așa că nu au obligații față de PSD. Ei doresc să meargă la alegeri cu candidat propriu dacă cel comun nu este un liberal.
Din cauza tuturor acestor tensiuni, PNL a amenințat că ar putea ieși de la guvernare. Ca răspuns, premierul Ciolacu a spus că își depune mandatul dacă acest lucru se întâmplă.
Prin ieșirea de la guvernare, PNL ar putea ataca alegerile din opoziție. Prin demisia din funcția de premier, Ciolacu și PSD ar avea mai mult de pierdut decât partenerii lor de coaliție. Șeful PSD ar putea pierde din capitalul de imagine într-un an crucial, cu patru runde de alegeri, potrivit G4Media.