Sechestrul pe terenurile din Băneasa ale magnatului Puiu Popoviciu a fost ridicat

Data:

Share post:

Curtea de Apel București a constat ca fiind încetate de drept măsurile asigurătorii dispuse de DNA în 2012 asupra terenului de 220 de hectare din Băneasa deținut de companiile magnatului Puiu Popoviciu, Băneasa Investments SA și Băneasa Business & Technology Park SA, terenuri pe care se află MALL Băneasa, IKEA și Ambasada SUA – potrivit unei decizii a CAB din 4 ianuarie 2024.

Decizia nu e definitivă și a fost luată de Liana Arsenie, președintele CAB care rejudecă dosarul Bănesa. ”Constată încetate de drept măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanţa din 23.08.2012 emisă în dosarul de urmărire penală nr. 206/P/2006 faţă de persoanele responsabile civilmente Băneasa Investments SA, respectiv Băneasa Business & Technology Park SA. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la pronunţare pentru procuror şi de la comunicare pentru persoanele responsabile civilmente. Pronunţată în şedinţă publică, azi 04.01.2024”.

Judecătoarea Arsenie a constatat că nu s-ar fi respectat articolul 250 indice 2 din Codul de procedură penală care spune că măsurile asigurătorii trebuie verificate o dată la un an, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Acest articol a intrat în vigoare în urmă cu 3 ani prin legea nr. 6 din 18 februarie 2021.

Cine ar fi responsabil

În 2021, latura civilă a dosarului Băneasa privind confiscarea terenului din Băneasa de la Puiu Popoviciu era la judecătoarea Nadia Guluțanu. În decembrie 2022, ea a fost exclusă însă din magistratură, iar dosarul a ajuns la alți magistrați și, în final, la judecătoarea Liana Arsenie, pe atunci vicepreședinte al CAB.

Măsurile asigurătorii rămăseseră definitive prin sentința penală de condamnare a lui Puiu Popoviciu la 7 ani de detenție din 2017, au explicat sursele G4Media.ro. Abia după iunie 2023, când procesul penal a fost redeschis prin revizuire, iar apoi latura penală și cea civilă au fost reunite, măsurile asigurătorii ar fi trebuit verificate, au explicat aceleași surse. ”Până în iunie 2024 suntem în termenul de un an de zile în care măsurile asigurătorii pot fi verificate și menținute”, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Alte decizii favorabile lui Popoviciu

Tot pe 4 ianuarie 2024, judecătoarea Liana Arsenie a încuviințat mai multe probe solicitate de Puiu Popoviciu:

”Încuviinţează pentru inculpatul Popoviciu Gabriel Aurel proba cu înscrisuri, respectiv
adresa nr. BRP – 7650 – C din data de 6 decembrie 2022 emisă de Ministerul Afacerilor Interne – Arhivele naţionale,

răspunsurile Ministerului Finanţelor, ale Ministerului Educaţiei din data de 18.10.2022, 28.10.2022, ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale emise în urma solicitărilor de informaţii formulate de Cotidianul Naţional,

sentinţa penală nr. 118/f/11.06.2021 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia I penală în dosarul r. 5476/2/20202*,

declaraţiile notariale date de Tilincă Petre Daniel, Ticu Elena, Şpan Remus Vasile, precum şi facturile fiscale şi anexele acestora având ca obiect achiziţionarea produselor remise cu titlu de mită, declaraţia notarială a numitului Şerban Ilie Cornel,

decizia (2021) EWHC 1584 din data de 11.06.2021 pronunţată de The Hight Court of Justice din Marea Britanie în dosarul CO/2793/2019.

Încuviinţează, de asemenea, proba cu audierea numitului Pitcovici Petru Daniel şi proba cu martorul Şerban Ilie Cornel.

Pentru persoanele interesate încuviinţează proba cu înscrisuri, respectiv contractele care fac dovada drepturilor existente în patrimoniul persoanelor interesate şi extrasele de carte funciară. Respinge celelalte cereri de probatorii ca nefiind legale, pertinente, concludente şi utile soluţionării cauzei. Cu cale de atac o dată cu fondul. Pronunţată în şedinţă publică azi, 04.01.2024”, se arată în minuta instanței.

În plus, jurnalistul Virgil Burlă de la publicația presshub.ro a arătat recent că, în aprilie 2023, Puiu Popoviciu a reușit să anuleze în instanță două hotărâri de Guvern (HG) emise în 1999, potrivit cărora terenurile Universității Agronomice din Băneasa faceau parte din domeniul public al statului, potrivit G4Media.

Articole similare

Bărbat muşcat de urs, într-o comună din Argeş

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost muşcat de un urs, vineri seară, în comuna...

Incident grav în Slatina: O tânără de 20 de ani amenințată cu cuțitul, agresorul în arest preventiv (VIDEO)

O tânără în vârstă de 20 de ani din Curtişoara a fost ameninţată cu cuţitul într-un bloc din...

Bărbat arest după ce ar fi violat-o pe fiica de 13 ani a concubinei sale

Un bărbat, în vârstă de 49 de ani, din Sălaj a fost arestat preventiv pentru că ar fi...

Accident cumplit. Un motociclist a murit după ce s-a izbit într-o cisternă

Tragedie pe şosea. Un motociclist, în vârstă de 35 de ani a murit, astăzi, în judeţul Satu Mare, după...