Slujbă religioasă ținută de ChatGPT. Ce le-a cerut inteligența artificială credincioșilor

Data:

Share post:

Sute de credincioşi au participat la o predică, susținută de inteligența artificială. Aceasta care le-a spus să nu se teamă de moarte.

Chatbot-ul ChatGPT le-a cerut credincioșilor din biserica Sf. Paul din orașul bavarez Fuerth să-L laude pe Domnul. Personificat de un avatar al unui bărbat de culoare, cu barbă, pe un ecran uriaș deasupra altarului, a început să predice celor peste trei sute de oameni care se prezentaseră vineri dimineața la o slujbă experimentală a bisericii luterane, aproape în întregime generată de AI.

„Dragi prieteni, este o onoare pentru mine să stau aici și să vă predic, ca fiind prima inteligență artificială la convenția protestanților din acest an, din Germania”, a spus avatarul cu o față inexpresivă și o voce monotonă.

Slujba de 40 de minute — inclusiv predica, rugăciunile și muzica — a fost creată de ChatGPT și Jonas Simmerlein, un teolog și filosof de la Universitatea din Viena.

„Am conceput acest serviciu, pentru că aș spune că aproximativ 98% provine de la mașinărie”, a declarat cercetătorul în vârstă de 29 de ani pentru Associated Press.

ChatGPT a ținut o slujbă cu patru avatare

Întregul serviciu a fost „condus” de patru avatare diferite pe ecran, două tinere și doi tineri.

Uneori, avatarul generat de inteligența artificială a stârnit râsete, ca atunci când folosea banalități și le-a spus credincioșilor cu o expresie ascuțită că, pentru a „ne păstra credința, trebuie să ne rugăm și să mergem la biserică în mod regulat”.

Unii oameni au filmat cu entuziasm evenimentul cu telefoanele mobile. Alții au privit mai critic și au refuzat să vorbească cu voce tare în timpul Rugăciunii Domnului.

Heiderose Schmidt, de 54 de ani, lucrează în IT şi a fost entuziasmată și curioasă când a început slujba. Ulterior aceasta i s-a părut din ce în ce mai dezamăgitoare.

„Nu exista inimă și suflet”, a spus ea. „Avatarurile nu prezentau deloc emoții, nu aveau limbajul corpului și vorbeau repede și monoton. Mi-a fost foarte greu să mă concentrez asupra a ceea ce spuneau”, a mai spus aceasta, conform Playtech.

 

Articole similare

Piese vedetă din bumbac: creează uşor garderoba de vară

Bumbacul este cu siguranţă unul dintre materialele verii. Uşor de purtat, plăcut la atingere, durabil şi foarte versatil,...

Mai multe persoane audiate, în cazul fetiţei care ar fi sărit de la etajul unui bloc din Balş

Poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu şi a fost deschis un dosar penal pentru tentativă de...

Trafic rutier blocat pe un drum din Olt, din cauza unui accident 

În acest moment, traficul rutier pe Drumul Național 65 – European 574 este blocat total, între localitățile Negreni...

Fonduri europene de peste 177 milioane euro atrase de CJ Olt pentru drumurile din județul Olt. S-a semnat contractul de finanţare

Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, a semnat vineri cel mai important proiect de modernizare a infrastructurii rutiere...