Tot ce trebuie să știm despre vitamine și minerale. Mai sunt bune dacă expiră?

Data:

Share post:

Totul despre vitamine și mineralele sunt la fel de esențiale pentru viață precum aerul și apa. Pe lângă faptul că mențin un corp sănătos și funcțional, ne protejează de numeroase boli. Vitaminele și mineralele sunt însă destul de diferite. În plus, vitaminele au o dată de expirare. Iată tot ce trebuie să știți înainte de a le arunca.

Dacă ați luat vreodată vitamine, după data de expirare înscrisă pe flacon și v-ați întrebat dacă este o problemă, iată ce trebuie să știți. Majoritatea flacoanelor cu vitamine și suplimente au înscrise aceste date. Este dovedit că vitaminele nu expiră, dar asta nu înseamnă că ar trebui să ignorați acele date.

Expiră vitaminele?

Flacoanele cu vitamine au, cel mai probabil, o dată menționată pe ele, dar, din punct de vedere tehnic, nu este dată de expirare. Asta pentru că vitaminele nu expiră, așa cum am crede. Food and Drug Administration (FDA) nu solicită ca acea dată să fie menționată, dar majoritatea producătorilor o fac, deoarece există un moment în care vitaminele își pierd eficiența. Asta înseamnă, practic, că vitaminele și mineralele nu oferă întreaga valoare nutritivă la care ne-am aștepta, dacă au depășit termenul de valabilitate, transmite CNET.

În funcție de forma lor, vitaminele și mineralele își pierd puterea în mod diferit. Tabletele și capsulele tind să rămână puternice mai mult decât cele masticabile.

Cât de expirat este „prea expirat”?

Deși vitaminele nu vor expira și nu vor deveni nesigure, ele nu mai sunt eficiente. Producătorii menționează pe ambalaje datele care indică momentul în care vitaminele au ajuns la acel punct, așa că, dacă ați depășit data respectivă, aruncați-le! Chiar dacă nu vă vor îmbolnăvi, nici nu vă vor ajuta.

Nu există cazuri documentate de vitamine „expirate” care să devină toxice

Vitaminele se pot mucegăi mai ales dacă nu sunt depozitate corespunzător. În acest caz, nu mai pot fi bune de consumat, din cauza contaminării.

În prezent, nu există cazuri documentate de vitamine „expirate” care să devină toxice sau periculoase pentru oameni. FDA recomandă aruncarea vitaminelor într-o pungă de plastic și amestecarea lor cu o substanță cum ar fi zațul de cafea sau nisipul pentru pisici. Amestecul trebuie sigilat în pungă și aruncat la coșul de gunoi.

Articole similare

Începe procedura de licitație pentru construcția unui nou lot al autostrăzii Craiova – Filiași

CNAIR a transmis astăzi la ANAP pentru validare  documentația pentru atribuirea contractului necesar construcției Lotului 2 (14,4 km)...

Laura Lavric, anchetată penal după ce ar fi lovit un solist la o nuntă

Interpreta de muzică populară Laura Lavric este acuzată că ar fi lovit un alt solist, la o nuntă...

Bărbat săltat de poliţişti după ce a ameninţat trecătorii cu un pistol airsoft

Un bărbat care ameninţa, astăzi, trecătorii cu un pistol airsoft în zona centrală a municipiului Satu Mare a...

Polițiste arestate după ce au scos din camera de corpuri delicte aproape 1000 de litri de alcool și trei lansete de pescuit

Situaţie halucinantă la Suceava. Două polițiste, o angajată de la Agenția pentru Protecția Mediului Suceava, un angajat de...