Astăzi intră în vigoare embargoul impus de UE importului de carburanţi din Rusia. Ce implică pentru România

Data:

Share post:

Embargoul impus de UE importului de carburanţi din Rusia intră în vigoare duminică, iar România va trebui să identifice în acest an surse alternative pentru cantităţi reprezentând cel puţin 80% din importurile de motorină de la nivelul anului trecut, iar UE pentru 50%, relevă o analiză Profit.

Rafinăriile din România trebuie să identifice surse alternative pentru cel puţin 80% din importurile de motorină de anul trecut, iar cele europene, pentru aproximativ 50%, notează sursa citată, precizând că, dacă, în cazul benzinei, România este exportator net, în cazul motorinei situaţia este contrară.

România a importat, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în primele 9 luni ale anului trecut, 1,85 milioane tone, din care 1,25 milioane tone direct din Federaţia Rusă. Comparativ, în primele 9 luni ale lui 2021, importurile de motorină din Rusia au fost de 1,3 milioane tone în primele 9 luni şi de 1,79 milioane tone pe întreg anul.

În plus, România nu mai poate importa motorină începând cu data de 5 februarie nu numai din Rusia, ci şi din statele scutite de la aplicarea embargoului impus pe 5 decembrie importului de ţiţei rusesc, dar cărora, în schimb, le este interzis exportul de produse procesate, şi anume Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Serbia, subliniază Profit.ro.

Embargoul impus de UE importului de produse petroliere, în special motorină, ruseşti nu-şi va face însă efectul imediat.

Importurile ridicate din Rusia din 2022, dar şi cele din ianuarie 2023, efectuate de statele membre UE, implicit România, sunt menite să asigure stocurile necesare evitării unei penurii, în special de motorină. În plus, majoritatea cargourilor disponibile sunt deja sau vor fi încărcate cu produse petroliere ruseşti până pe 5 februarie şi vor ajunge la destinaţie în următoarea lună.

Primele efecte ale embargoului impus de UE importului de produse petroliere ruseşti ar putea apărea în luna aprilie, când şi cererea va înregistra o creştere sezonieră, iar stocurile efectuate în ultima perioadă vor începe să se diminueze, conform analizei Profit.ro.

Articole similare

1 Mai, la Pădurea Strehareţi. Surprizele pregătite de Primărie pentru cei care vor să-şi petreacă ziua în acest loc de agrement

Slătinenii sunt aşteptaţi, cu mic cu mare, să petreacă ziua de 1 Mai la Pădurea Strehareţi, unde municipalitatea...

Copilă şi bunică moarte după ce au mâncat peşte de Florii

O tragedie a avut loc într-o familie din Spanțov, județul Călărași. O copilă de 4 ani și bunica acesteia...

Anchetă a poliţiştilor după ce un bărbat din Olt şi-ar fi violat fiica în vârstă de 14 ani, în Austria

Un bărbat în vârstă de 36 ani, din comuna olteană Sprâncenata, este acuzat că şi-ar fi violat fiica...

Tragedie pe şosea. Un tânăr a murit, iar un altul este grav rănit după ce au intrat cu maşina într-un stâlp

Un tânăr a murit şi altul a fost grav rănit după ce au intrat cu autoturismul în care...