Tragedia de pe Transalpina putea fi evitată. De când s-a solicitat tăierea arborilor de pe marginea drumului

Data:

Share post:

Drumarii din Alba au transmis încă din luna martie o înștiințare către Ocolul Silvic Miercurea Sibiului, prin care solicitau tăierea de urgență a arborilor ce prezintă un pericol pentru participanții la trafic pe Transalpina.

„Prin prezenta vă informăm că pentru asigurarea condițiilor necesare desfășurării fluente și în siguranță a traficului rutier pe drumurile naționale și prevenirii cu mai multă eficiență a accidentelor de circulație, solicităm în regim de urgență defrișarea copacilor care prin cădere ajung pe partea carosabilă, producând evenimente rutiere cu consecințe grave sau foarte grave.

În situația comiterii unor accidente de circulație datorate căderilor de arbori, responsabilii de evenimentele produse pe sectoarele cu plantații rutiere sunt administratorii pădurilor acestora”, se precizează în informarea transmisă Ocolului Silvic Miercurea Sibiului de către reprezentanții Secției Drumuri Naționale Alba, informare obținută de către Antena3.ro.

Drumarii din Alba au transmis încă din luna martie o înștiințare către Ocolul Silvic Miercurea Sibiului, prin care solicitau tăierea de urgență a arborilor ce prezintă un pericol pentru participanții la trafic.

Administratorul Transalpina trebuia să ia măsuri

Potrivit OG 43/1997, în zona drumurilor cu versanți, unde este pericol de căderi de arbori pe partea carosabilă, în vederea protejării participanților la trafic, precum și a preîntâmpinării închiderii drumurilor, administratorul Transalpina ia următoarele măsuri:

a) înștiințarea ocolului silvic care are în administrare zona respectivă pentru tăierea arborilor ce prezintă pericol pentru participanții la trafic;

b) degajarea părții carosabile în cel mai scurt timp și înștiințarea ocolului silvic pentru emiterea formelor legale, în cazul căderii accidentale a arborilor pe partea carosabilă.

Consilierii județeni din Alba au aprobat în ședința din 26 iunie încheierea unui protocol de colaborare între Consiliul Județean Alba și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva – Direcția Silvică Alba, pentru desfăşurarea activității de identificare, prevenție, intervenție de urgență și recoltare a arborilor de pe terenurile administrate/aflate în proprietatea CJ Alba sau a Romsilva, din zona drumurilor județene, care prezintă un potențial pericol asupra participanților la traficul rutier.

Ce arbori prezintă pericol de cădere

Potrivit documentului, arborii care prezintă un potenţial pericol de cădere, sunt acei arbori care:

a) sunt uscaţi;

b) sunt în curs de uscare sau prezintă stare de vegetaţie lâncedă;

c) se află în zone cu risc de alunecare (rupere) a terenului;

d) au ancorare slabă în sol;

e) sunt rupţi;

f) prezintă defecte evidente de structură (putregai, scorburi) care pot determina ruperea lor sau a unor părţi (ramuri);

g) alte situaţii în afara celor prevăzute la lit. a-f constatate de echipele comune.

Acţiunea de prevenţie se va realiza anual, în perioadele martie – mai şi octombrie – noiembrie, prin verificarea în echipe comune ale părţilor a stării arborilor. Acţiunile de identificare a arborilor cu potenţial pericol pentru siguranţa circulaţiei rutiere se realizează în echipe comune ale Romsilva şi Consiliului Judeţean Alba, la care pot participa, în calitate de invitaţi, alţi administratori/proprietari ai terenurilor verificate, potrivit Alba24.

Articole similare

Amendă de peste 800 de lei pentru o femeie care s-a filmat în timp ce conduce având în braţe copilul în vârstă de nouă...

O femeie din Maramureş s-a filmat în timp ce conduce o maşină avându-l în braţe pe copilul său...

Accident în Râmnicu Vâlcea, o persoană la spital. Trafic rutier dat peste cap

O tânără în vârstă de 27 de ani, din judeţul Sibiu, a ajuns la spital duminică, în urma...

Accident în Argeş, la Albota: Trei maşini implicate (FOTO)

Trei autoturisme au fost implicate într-un accident rutier produs pe drumul naţional DN 65, în localitatea Albota din...

În 2022, în România, erau înregistrate 7.120 de mame minore. Care este judeţul cu cele mai multe 

Peste 7.000 de mame minore erau înregistrate în România în 2022, cele mai multe, peste 400, fiind în...