Tragedia de pe Transalpina putea fi evitată. De când s-a solicitat tăierea arborilor de pe marginea drumului

Data:

Share post:

Drumarii din Alba au transmis încă din luna martie o înștiințare către Ocolul Silvic Miercurea Sibiului, prin care solicitau tăierea de urgență a arborilor ce prezintă un pericol pentru participanții la trafic pe Transalpina.

„Prin prezenta vă informăm că pentru asigurarea condițiilor necesare desfășurării fluente și în siguranță a traficului rutier pe drumurile naționale și prevenirii cu mai multă eficiență a accidentelor de circulație, solicităm în regim de urgență defrișarea copacilor care prin cădere ajung pe partea carosabilă, producând evenimente rutiere cu consecințe grave sau foarte grave.

În situația comiterii unor accidente de circulație datorate căderilor de arbori, responsabilii de evenimentele produse pe sectoarele cu plantații rutiere sunt administratorii pădurilor acestora”, se precizează în informarea transmisă Ocolului Silvic Miercurea Sibiului de către reprezentanții Secției Drumuri Naționale Alba, informare obținută de către Antena3.ro.

Drumarii din Alba au transmis încă din luna martie o înștiințare către Ocolul Silvic Miercurea Sibiului, prin care solicitau tăierea de urgență a arborilor ce prezintă un pericol pentru participanții la trafic.

Administratorul Transalpina trebuia să ia măsuri

Potrivit OG 43/1997, în zona drumurilor cu versanți, unde este pericol de căderi de arbori pe partea carosabilă, în vederea protejării participanților la trafic, precum și a preîntâmpinării închiderii drumurilor, administratorul Transalpina ia următoarele măsuri:

a) înștiințarea ocolului silvic care are în administrare zona respectivă pentru tăierea arborilor ce prezintă pericol pentru participanții la trafic;

b) degajarea părții carosabile în cel mai scurt timp și înștiințarea ocolului silvic pentru emiterea formelor legale, în cazul căderii accidentale a arborilor pe partea carosabilă.

Consilierii județeni din Alba au aprobat în ședința din 26 iunie încheierea unui protocol de colaborare între Consiliul Județean Alba și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva – Direcția Silvică Alba, pentru desfăşurarea activității de identificare, prevenție, intervenție de urgență și recoltare a arborilor de pe terenurile administrate/aflate în proprietatea CJ Alba sau a Romsilva, din zona drumurilor județene, care prezintă un potențial pericol asupra participanților la traficul rutier.

Ce arbori prezintă pericol de cădere

Potrivit documentului, arborii care prezintă un potenţial pericol de cădere, sunt acei arbori care:

a) sunt uscaţi;

b) sunt în curs de uscare sau prezintă stare de vegetaţie lâncedă;

c) se află în zone cu risc de alunecare (rupere) a terenului;

d) au ancorare slabă în sol;

e) sunt rupţi;

f) prezintă defecte evidente de structură (putregai, scorburi) care pot determina ruperea lor sau a unor părţi (ramuri);

g) alte situaţii în afara celor prevăzute la lit. a-f constatate de echipele comune.

Acţiunea de prevenţie se va realiza anual, în perioadele martie – mai şi octombrie – noiembrie, prin verificarea în echipe comune ale părţilor a stării arborilor. Acţiunile de identificare a arborilor cu potenţial pericol pentru siguranţa circulaţiei rutiere se realizează în echipe comune ale Romsilva şi Consiliului Judeţean Alba, la care pot participa, în calitate de invitaţi, alţi administratori/proprietari ai terenurilor verificate, potrivit Alba24.

Articole similare

Piese vedetă din bumbac: creează uşor garderoba de vară

Bumbacul este cu siguranţă unul dintre materialele verii. Uşor de purtat, plăcut la atingere, durabil şi foarte versatil,...

Mai multe persoane audiate, în cazul fetiţei care ar fi sărit de la etajul unui bloc din Balş

Poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu şi a fost deschis un dosar penal pentru tentativă de...

Trafic rutier blocat pe un drum din Olt, din cauza unui accident 

În acest moment, traficul rutier pe Drumul Național 65 – European 574 este blocat total, între localitățile Negreni...

Fonduri europene de peste 177 milioane euro atrase de CJ Olt pentru drumurile din județul Olt. S-a semnat contractul de finanţare

Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, a semnat vineri cel mai important proiect de modernizare a infrastructurii rutiere...