UDMR se întoarce negocierile pentru formarea noului Guvern, după ce joi delegația UDMR a plecat intempestiv de la discuţii în momentul în care PNL a revendicat Ministerul Dezvoltării, dorind să compenseze pierderea Transporturilor la care PSD nu renunță.
Portița pentru negocieri fusese lăsată deschisă de Kelemen Hunor care, joi, într-o declarație pentru HotNews.ro susținea că „până când noul premier desemnat nu închide discuțiile, se poate orice”.
Același mesaj a fost transmis oficial de comunicatorii formațiunii și după ședința conducerii UDMR. „Decizia este de continuare a negocierilor, în cazul în care se va dori acest lucru. Ne dorim să rămânem la guvernare. Noi considerăm că am adus eficiență și profesionalism în actul guvernamental, prin miniștrii și secretarii noștri de stat. Problema de fond este cum e posibil ca în secolul XXI un acord semnat de liderii politici să nu aibă nicio valoare. Noi mai avem această naivitate să credem că mai poate fi respectat. Acordul politic (privind rotativa -n.r.) a fost semnat între PSD și PNL, UDMR nu este parte”, a declarat vineri pentru HotNews.ro Antal Arpad, unul dintre liderii UDMR.
Problemele au apărut după reducerea ministerelor de la 20 la 18. UDMR a refuzat să cedeze ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila. Liderii UDMR le-au transmis liderilor PSD și PNL că au mandat să iasă de la guvernare dacă rămân fără ministerul Dezvoltării.
UDMR, mai flexibilă la negocieri
Potrivit sursei citate, în urma discuţiilor de astăzi liderii UDMR vor să ştie dacă se dorește prezența UDMR la guvernare. În cazul unui răspuns pozitiv prima linie deschisă va fi cea de apărare a Ministerului Dezvoltării. Însă, spre deosebire de acum o zi, Uniunea este mai flexibilă.
PNL a pus o ofertă pe masă în schimbul ministerului condus de Cseke Attila: ministerul fondurilor europene (MIPE). În plus UDMR, susțin surse liberale, va păstra și Ministerul Mediului și va avea și un post de vicepremier. Această variantă a fost discutată de liderii UDMR întâlnirea de vineri, însă nu s-a luat o decizie, au precizat surse din interiorul formațiunii.
Dacă această ofertă a PNL ar fi acceptată, cel mai probabil ministrii de forță ai UDMR – Cseke Attila și Tanczos Barna – se vor regăsi în noua formulă guvernamentală. Deocamdată, nu este clar dacă Kelemen Hunor va accepta sau nu să mai rămână vicepremier. Potrivit unor surse convergente, liderul UDMR ar fi lansat anterior posibilitatea de a nu mai fi vicepremier, chiar dacă UDMR este în guvern, în contextul discuțiilor privind reducerea numărului de ministere.
Marcel Ciolacu urmează să fie premier
Liderii coaliției negociază în aceste zile configurația guvernului care urmează să fie condus de un premier PSD. Singurul nume vehiculat în acest moment pentru funcția de premier este Marcel Ciolacu. Calendarul agreat prevede ca premierul Ciucă să își depună mandatul săptămâna viitoare, pe data de 26 Mai. Din negocierile derulate până în prezent rezultă că protocolul semnat în decembrie 2021 de PNL și PSD nu va fi respectat.
UDMR a propus reluarea negocierilor de la zero, dar liderii PNL și PSD nu au respins această variantă.
Acordul prevede că Nicolae Ciucă va fi premier până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii Justiției (PNL), Finanțelor (PSD), Transporturilor (PSD) și Fondurilor Europene (PNL). La ministerul Justiției, care ar urma să treacă la PSD, Ciolacu ar intenționa să propună un independent, o persoană din afara partidului, dar încă nu s-a decis cine va fi viitorul ministru al justiției.
O eventuală ieșire a UDMR din Guvern ar lăsa comunitatea maghiară fără reprezentare în Guvern, cu riscul pe termen lung ca aceasta să devină și mai dependentă de Budapesta. Fidesz-ul lui Viktor Orban duce o politică revizionistă pe față față de comunitățile maghiare din afara granițelor Ungariei.