Un fost primar al Craiovei îşi face lege ca să scape de o amendă

Data:

Share post:

O importantă modificarea a Legii contenciosului administrativ, care prevede mutarea plății amenzilor din sarcina conducătorilor de instituții, în sarcina instituțiilor, în cazul nerespectării hotărârilor pronunțate de instanțele de judecată, e la un pas să intre în vigoare, potrivit stiricraiova.ro.

Inițiativa legislativă i-a aparținut senatorului de Dolj Mihail Genoiu (PSD), fost primar al Craiovei. El însuși are de plătit o amendă uriașă, stabilită în iulie 2020, de Tribunalul București, pentru că nu a respectat o hotărâre judecătorească pe Legea 544 privind liberul acces la informațiile de interes public. Știrea a făcut înconjurul țării.

CITEŞTE ŞI: Maşină incendiată, într-o comună din Mehedinţi

Municipalitatea secretizase, prin dispoziție de primar, toate actele normative emise de… primar. Motivând că nu au caracter public, a refuzat să le transmită unei persoane fizice care le solicitase conform legislației. Deși magistrații au dispus ca primăria să îi furnizeze petentului toate documentele pe care le ceruse, nici până în ziua de azi nu i-au fost trimise decât parțial.

Conform deciziei Tribunalului Bucureşti, primarul Mihail Genoiu a fost amendat cu 20% din salariul minim brut pe economie, pe fiecare zi de întârziere, până la îndeplinirea deciziei Curţii de Apel Bucureşti, iar municipalitatea trebuie să plătească reclamantului penalităţi de 100 lei/zi de întârziere.

Și Lia Olguța Vasilescu e bună de plată. Ea i-a succedat lui Genoiu la cârma Primăriei Craiova, la câteva luni de la pronunțare, mai precis în noiembrie 2020. Și a continuat, la rândul său, să ignore hotărârea Tribunalului București. Ba chiar i-a cerut și ea anularea. Fără câștig de cauză.

Rămași fără alte pârghii și, în curând, fără bani, ținând cu dinții ca dispozițiile de primar să rămâne tot sub lacăt, în noiembrie 2022, ex-primarul Mihail Genoiu, în calitate de senator, susținut de alți doi colegi din Dolj, începe procedurile pentru modificarea Legii contenciosului administrativ. În regim de urgență.

Suma pe care o datorau era deja foarte mare, de peste 400.000 lei. În februarie 2023, cu o zi înainte de ultimul termen al procesului (pentru stabilirea și împărțirea pe zile a amenzii aplicate celor doi, Genoiu și Vasilescu), este depusă o cerere de intervenție în sprijinul acestora.

Intervenientul este un angajat cu ștate vechi în TVR Craiova. Efectul imediat: soluția se amână pentru luna martie. Se câștigă timp pentru ca legea proaspăt modificată să meargă la președintele țării pentru promulgare și să intre în vigoare.

continuarea, pe stiricraiova.ro

Articole similare

Angajări la Spitalul Slatina şi la o primărie din Olt

Se fac angajări la o primărie din Olt şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, data limită pentru...

Şofer prins gonind cu 275 de km/h. Ce i-au făcut poliţiştii

Un tânăr s-a ales cu o amendă usturătoare după ce a fost prins de poliţişti gonind cu 275...

Cum se anunţă vremea în Oltenia în următoarele săptămâni

Alternanţele termice, cu valori maxime de până la 18 grade dar şi minime de -4 grade la munte,...

Măsurătorile făcute în zona locuinţei din Dolj care a explodat şi în curţile vecine indică în continuare prezenţa metanului, în diverse concentraţii

Autorităţile din judeţul Dolj au continuat, luni, măsurătorile în satul Bâzdâna, comuna Calopăr, acolo unde o casă a...