Zecii de mii de oameni pot rămâne fără stomatolog. Cabinetele stomatologice de la ţară riscă să fie închise

Data:

Share post:

Stomatologii riscă să-și închidă cabinetele. Unele intervenții nu mai pot fi făcute de medicii fără rezidențiat

Detartrajul, dar și alte intervenții uzuale, nu mai pot fi făcute de orice stomatolog, ci doar de cei care au făcut rezidențiatul. Astfel, 15 mii de medici, în special din mediul rural, ar putea fi nevoiți să-și închidă cabinetele, potrivit Patronatului Medicilor Stomatologi din România. Decizia a fost luată de Colegiul Medicilor și publicată în Monitorul Oficial. Stomatologii se plâng că ei nu au fost consultați cu privire la aceste modificări.

Între 2004 și 2020, în România nu au mai fost organizate rezidențiate pentru specialitatea „Stomatologie generală”. Înainte, pentru practicarea meseriei, nu era nevoie decât de diploma de absolvire a unei facultăți din domeniu. Abia din 2020 s-a introdus rezidențiat pentru medicii stomatologi cu o durată de 3 ani.

Colegiul Medicilor a decis, la sfârșitul lunii trecute, o diferențiere între stomatologii cu rezidențiat și cei fără o specializare. De exemplu, un stomatolog fără rezidențiat nu va putea face tratamente de prevenție a bolilor parodontale sau de profilaxie a cariei dentare la copii. Stomatologii sunt revoltați și caută explicații.

Un stomatolog din cinci este din mediul rural

20% dintre medicii stomatologi din România sunt în mediul rural. Deși sunt puțini, tratează aproape jumătate din populație, potrivit cifrelor Patronatului Medicilor Stomatologi din România. Mii de stomatologi din toată țara au semnat o petiție prin care cer revocarea de urgență a deciziilor publicate în Monitorul Oficial. Acestea afectează peste 15.000 de stomatologi și pacienții acestora.

Stomatologi din toată țara vor protesta vineri în fața Facultății de Medicină Dentară din București, potrivit Euronews.

Articole similare

Femeie şi copil de doi ani, spulberaţi de o maşină pe trecerea de pietoni, în Slatina. Copilul a decedat la spital, şoferul a fost...

Doar o pedeapsă cu suspendare au decis judecătorii pentru şoferul în vârstă de 54 de ani, din Scornicești,...

Femeie militar, arestată după ce și-ar fi bătut crunt fetiţa de doar două luni

O angajată a Ministerului Apărării Naționale acuzată că și-ar fi agresat propria fetiță, un bebeluș de două luni,...

Adolescentă izolată după un viol, în timp ce presupusul agresorul, fost primar, umblă liber

Situaţie revoltătoare într-o comună din judeţul Botoşani. După ce zilele trecute fostul primar al localităţii  Viişoara a fost...

Bărbat din Olt, ucis cu brutalitate. Un consătean a intrat pest el în casă şi l-a lovit cu o bâtă în cap, până n-a...

Un bărbat din Valea Mare a fost condamnat la nouă ani de închisoare, după ce l-a ucis pe...