Infractori în libertate, în urma deciziei CCR privind prescripţia

Data:

Share post:

Judecătorii au început să închidă dosare cu viteză, invocând același articol din Codul de procedură penală, care spune că „a intervenit amnistia, prescripția sau decesul făptuitorului”. Acest lucru se datorează deciziilor Curții Constituționale din 2018 și 2022, care au permis prescripția răspunderii penale a autorilor infracțiunilor. Însă, rămâne întrebarea de ce procurorii au nevoie de cinci ani pentru a trimite un hoț prins în flagrant în judecată sau de ce judecătorii acordă amânări de doi ani, notează ziaruldeiaşi.ro.

La Judecătoria din Iași, magistrații au deschis cinci dosare într-o singură zi, doar pentru a le închide imediat după aceea.

CITEŞTE ŞI: Un val de viscol, ninsori şi frig pune stăpânire pe mare parte din ţară

Un exemplu este cazul Dianei Aribicioaei, care a fost acuzată de delapidare în iulie 2020, dar din cauza lipsei sale și a citării martorilor, a trecut deja șase ani de la comiterea faptei, depășind termenul de cinci ani de prescripție a răspunderii penale.

La un alt caz, acela al Mariei Zarafan, acuzată de furt în noiembrie 2017, dosarul a fost amânat aproape doi ani din cauza lipsei inculpatei, iar când a fost găsită, cauza a fost închisă după cinci ani.

În cazul lui Alexandru Gheorghiu, acuzat de două furturi în 2015, procesul a încetat după cinci ani, în ciuda faptului că fusese prins în flagrant.

Aceste cazuri arată problemele din sistemul de justiție din România, unde dosarele sunt închise din cauza prescripției, în ciuda faptului că infractorii au fost prinşi.

Articole similare

Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim cu avionul

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 4 mai, de părintele arhimandrit...

Data alegerilor prezidențiale, modificată din nou. Motivul pentru care PSD și PNL ar urma să ia această decizie

Data alegerilor prezidențiale ar urma să fie schimbată din nou. De data aceasta, coaliția PNL-PSD ar urma să...

Astăzi se sărbătoreşte Ziua mondială a libertăţii presei

Astăzi, 3 mai, este sărbătorită Ziua mondială a libertăţii presei. În acest an aceasta este dedicată importanţei jurnalismului...

Un liberal, fost director de șaormerie și șef la salubritate în Craiova, numit la conducerea Oficiului pentru Licenţă Industrială

Premierul Marcel Ciolacu l-a numit miercuri pe Flavius-Adrian Sirop în funcția de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de...