Acţionarii Euroins anunţă că vor contesta retragerea licenţei de către ASF. Vor să depună şi o plângere penală

Data:

Share post:

Acționarii Euroins au anunțat că vor lua măsuri după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat decizia de a retrage licența de funcționare pentru compania de asigurări.

Astfel, în cadrul unei conferinţe de presă organizată, luni, la București aceştia au spus că vor contestă în instanță măsura ASF. De asemenea Assen Hristov, președintele Eurohold – grupul bulgar care deține Euroins, a mai anunțat că acționarii vor solicita 500 de milioane de euro daune din partea autorităților române, care au constatat că Euroins nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea necesarului de capital de solvabilitate. Hristov a adăugat că va depune și o plângere penală împotriva conducerii ASF dacă instituția nu își anulează decizia de retragere a licenței.

Aproape 2,8 milioane de români au polițe RCA în vigoare la Euroins și toate aceste contracte rămân în vigoare până la expirare, dacă titluarii polițelor nu decid să denunțe aceste contracte și să-și aleagă alt asigurător RCA, a anunțat luni Fondul de Garanatre a Asiguraților (FGA).

Faliment cerut de ASF

Vinerea trecută reprezentanţii ASF au anunţat că a fost retrasă autorizația societății de asigurări Euroins, fiind constatate indiciile stării de insolvență a companiei. ASF susține că, la data de 30 iunie 2022, societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea necesarului de capital de solvabilitate (SCR), situație care se menține și la data de 30 septembrie 2022.

„Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție”, arată ASF.

Autoritatea transmite că decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. „Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, arată instituția.

Articole similare

Primăria Caracal cumpără autobuze şi înfiinţează transport public local. Proiectul, finanţat cu fonduri europene

La Caracal se înfiinţează serviciul de transport public local, graţie unui proiect pe fonduri europene accesat e municipalitate...

Cinci bărbaţi, care s-au dat drept femei, reţinuţi pentru furt calificat, tentativă la tâlhărie calificată, tăinuire şi proxenetism

Cinci bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi magistraţilor cu propunere legală, după...

Termen prelungit pentru plafonarea tarifelor RCA

Tarifele poliţelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie, după ce Guvernul a aprobat, joi, un...

Finanţare asigurată pentru construcţia drumului de mare viteză Craiova-Târgu Jiu

Guvernul a aprobat astăzi indicatorii tehnico – economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova și Târgu Jiu...