Adolescentă izolată după un viol, în timp ce presupusul agresorul, fost primar, umblă liber

Data:

Share post:

Situaţie revoltătoare într-o comună din judeţul Botoşani. După ce zilele trecute fostul primar al localităţii  Viişoara a fost arestat pentru 30 de zile pentru că ar fi violat o tânără de 16 ani, vecina cu el, la trei zile după sentință, acesta a fost eliberat, spre uimirea tuturor şi în special a asistenţilor sociali, care monitorizează adolescenta.

După ce au aflat de decizia magistraţilor părinţii fetei spună că adolescenta a ajuns să se simtă ca într-o închisoare, după ce s-a izolat în casă, în timp ce presupusul violator umblă liber, chiar prin faţa porţii acesteia. Fata suferă de şoc posttraumatic, spun specialiştii, iar decizia ca presupusul agresor să fie eliberat, îi înrăutăţeşte și mai mut situaţia.

Familia fetei este în şoc după ce fostul primar a scăpat de orice măsură instituită asupra sa şi spun că adolescenta este vizibil marcată. “Cred că are relaţii, altfel nu se justifică, asta nu este faptă de eliberat. El a spus că a fost într-o euforie, trebuiau să-l ţină să i se stingă euforia”, a spus revoltat bunicul fetei.

„Acest copil trăieşte aproape zilnic o formă de abuz emoţional”

La rândul lor, specialiştii care monitorizează cazul adolescentei, spun că decizia magistraţilor de a-l elibera pe presupusul agresor este una de necrezut.

“Din discuţiile pe care le-a purtat adolescenta în cauză cu psihologul care se ocupă de evaluarea cazului şi de realizarea raportului, din păcate, acest copil trăieşte aproape zilnic o formă de abuz emoţional, retraumatizare, având în vedere că locuieşte în aceeaşi comunitate, în proximitatea abuzatorului pe care îl vede trecând pe stradă. Ea se simte neputincioasă şi într-o stare de frică permanentă. În astfel de situaţii în care un copil a trecut printr-un eveniment traumatic şi rămâne cu semne evidente ale stresului post traumatic are nevoie indubitabil de suportul familiei şi comunităţii”, a spus Felicia Mihai, șef Complex de servicii comunitare din cadrul DGASPC Botoșani.

Aceasta spune că minora are în prezent tulburări grave după incidentul petrecut în casa vecinului ei. S-a închis, stă în casă, şi îmi permit aici să citez o afirmaţie a unui membru al familiei “el este liber şi fiica mea în puşcărie”, metaforic vorbind, puşcăria fiind faptul că s-a autoizolat în casă”, a mai spus Felicia Mihai.

„Se putea lua o măsură a controlului judiciar”

Și avocatul familiei fetei consideră nedreaptă eliberarea individului. “Chiar dacă nu s-ar fi impus arestul preventiv, ca şi reprezentat al persoanei vătămate, al fetiţei de 16 ani, care a suferit o traumă, opinez în sensul în care măcar se putea lua o măsură a controlului judiciar cu impunerea unor obligaţii faţă de inculpat în sensul în care acesta să nu se apropie de persoana vătămată sau de membrii familiei acesteia. Acum raţiunile îmi scapă, mai mult de atât nu pot să comentez”, a spus, pentru Monitorul de Botoşani, Răzvan Claudiu Lazăr, Avocat Baroul Botoşani.

Sentinţă dată înainte de evaluarea victimei

Una dintre problemele sesizate şi de avocatul familiei ar fi şi graba cu care instanţa a dat verdictul. Asta pentru că nimeni nu a cerut măcar un raport preliminar al celor de la Protecţia Copilului. Practic, cei care au evaluat minora, au discutat cu ea şi îi consiliază traumele, nu au fost întrebaţi despre starea micuţei. Asta pentru că instanţa s-a pronunţat înainte ca evaluarea fetei să fie finalizată de către specialişt.

“Noi realizăm un raport de evaluare psiho-socio-familială a copilului pe care îl înaintăm Poliţiei, iar Poliţia instanţei şi de care se ţine seama având în vedere consecinţele unui asemenea abuz asupra unui copil. Eu nu pot face comentarii dacă s-a ţinut sau nu cont de acest raport, ci mă pot referi doar la trăirile acestei adolescente pe care le-a dezvăluit psihologului în cadrul instituţiei noastre”, a concluzionat Felicia Mihai.

Fost primar acuzat că a profitat de o copilă

Fost primar în mandatul 2016 – 2020, Dinu Moroșanu a fost reținut pe 3 aprilie a.c. de polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.7 Darabani sub acuzația de viol. Potrivit anchetatorilor, în cursul zilei de 31 martie a.c., acesta ar fi profitat de o copilă de 16 ani din sat, care ar fi mers la magazinul fostului primar Dinu Moroșanu ar fi ademenit-o pe fată în locuință, unde ar fi violat-o.

În urmă cu două săptămâni, fostul primar a fost prezentat în fața instanței de drepturi și libertăți de la Judecătoria Darabani, care a dispus arestarea lui preventivă pentru 30 de zile. Măsura a fost contestată la Tribunal, iar după cinci zile petrecute în spatele gratiiilor, fostul edil a fost eliberat, potrivit monitorulbt.ro.

Articole similare

Ce este Parlamentul European și ce rol are

Ce este Parlamentul European și ce rol are sunt chestiuni de mare interes în această perioadă. Mai ales...

Ludovic Orban și-a sărbătorit ziua de naștere la Brăila

Liderul Forța Dreptei Ludovic Orban a mărturisit că-l leagă multe amintiri de Orașul Brăila • fostul premier s-a...

Scenariu lansat de Dîncu: Mircea Geoană ar putea ajunge în finala prezidenţială

Liderul social-democrat Vasile Dîncu a afirmat, sâmbătă, în emisiunea Insider electoral de la Prima TV, că secretarul general...

Eduard Hellvig: Guvernarea sau politica de dragul funcţiilor sau a cifrelor este mereu un blestem pentru un partid

Eduard Hellvig a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 149 de ani de liberalism în România. Fostul...