Alertă epidemiologică. Trei muncitori de la o fermă de bovine, internați cu suspiciune de antrax cutanat 

Data:

Share post:

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”, dr. Florin Roşu, a declarat că începând de vineri s-au prezentat în triajul unităţii medicale trei persoane care prezentau semne şi simptome caracteristice antraxului cutanat.

Oamenii ar fi intrat în contact cu bacteria periculoasă care dă antrax după ce au sacrificat o vacă bolnavă, la o fermă din Iași. Animalul infectat ar fi ajuns acolo după ce a fost cumpărat de la o altă fermă din județul Botoșani.

Ferma din care ar fi plecat suspiciunea se află pe un câmp din comuna Movileni. Acolo, un fermier crește în jur de 130 de animale. Ultima dată a cumpărat 30 de vite din comuna Horodiştea, județul Botoșani. El spune că după aceasă tranzație, în ferma din județul Iași au început îmbolnăvirile.

Prima dată ar fi văzut o vacă suferindă pe care el însuși cu un angajat au tranșat-o. Cum în timpul sacrificării s-au rănit ei înșiși și au intrat în contact cu sângele infectat, s-a produs îmbolnăvirea. Cei care au fost chemați acum la muncă spun că nu știu nimic despre boală.
În timp ce proprietarul susține că animalele moarte au fost doar îngropate, nu și tranșate, autoritățile investighează dacă nu cumva carnea infestată a ajuns și pe masa oamenilor.

„Nu se știe ce s-a întâmplat cu carnea acestor animale. Erau și cadavre descopuse, dar și cadavre cu semne de tranșare. În împrejurimi au fost găsite nouă cadavre de bovine. Au fost prelevate probe pentru diagnostic”, a precizat medicul Gabriel Ciobanu, directorul DSV Iaşi.

Starea pacienților, care au vârstele curpinse între 40 și 60 de ani, este stabilă, spun medicii.

„Pacienții au fost evaluați, internați și s-a inițiat tratatmentul specific. Unul dintre aceștia a necesitat și intervenție chirurgicală. În momentul de față sunt stabili din punct de vedere hemodinamic și respirator fiind strict monitorizați”, a precizat medicul Florin Roşu, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Infecționiștii, dar și medicii veterinari așteaptă acum rezultatele de laborator pentru confirmarea suspiciunii. Antrax este o boala infectioasă cauzată de Bacillus anthracis, o bacterie rezistenta, care poate supravietui in conditii extreme pentru o perioada lungă de timp. Antraxul apare este o boala foarte grava pentru oameni. Se răspândeşte prin intermediul sporilor ce sa gasesc la nivelul solului. Aceştia devin activi doar în momentul în care pătrund în organism.

Articole similare

Mașina prefectului de Olt, fără asigurare RCA valabilă. Vehiculul a luat foc în mers

Autoturismul prefectului de Olt Mario De Mezzo, care a fost cuprins de un incendiu, în trafic, vineri dimineață,...

Bărbat ajuns la spital după un accident grav în Olt

Un bărbat a ajuns astăzi la spital în urma unui accident petrecut pe Drumul Național 64, în comuna...

Femeie înjunghiată în parcarea unui centru comercial de soţ. Cei doi sunt în divorţ

O femeie a fost înjunghiată în parcarea unui centru comercial din municipiul Constanţa, iar victima a fost transportată...

A început Festivalul „Oltenii &… Restu’ Lumii”. Trei zile de distracție, la Slatina (GALERIE FOTO)

Ediţia cu numărul 27 a Festivalului „Oltenii &… Restu’ Lumii” a început, vineri, la Slatina, cu tradiţionala „Vamă...