Angajaţii din trezorerii au întrerupt spontan lucrul (VIDEO)

Data:

Share post:

Zeci de angajaţi din Ministerul Finanţelor au întrerupt spontan lucrul, joi, şi au ieşit pe holurile instituţiei, nemulțumiți de unele prevederi ale proiectului de ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare, dar şi de unele probleme mai vechi legate de salarizarea angajaţilor din sistem.

Liderul Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, spune că protestul este „negestionabil de către sindicate la ora actuală” și că s-ar putea extinde la nivel național.

Câteva zeci de angajați din Ministerul Finanțelor au demarat un protest astăzi chiar în sediul instituției împotriva prevederilor din proiectul de ordonanță de urgență privitor la reforma bugetarilor.

Protestul a început spontan la mijlocul zilei de joi, 10 august, cu aproape două săptămâni înaintea unui protest care fusese anunțat de sindicatul Sed Lex din Finanțele Publice, condus de liderul de sindicat Vasile Marica.

Sindicaliştii SedLex din Ministerul Finanţelor, conduși de Vasile Marica, anunță că ei sunt cei care au declanşat protestul spontan la sediul instituţiei. ”Colegii din Ministerul Finanţelor au declanşat un protest spontan. Se alătură colegi din toată ţara! Protestează sindicatele SEDLEX din Hunedoara, Vâlcea, Dolj, Giurgiu, Gorj, Buzău, Timişoara, Reşita ”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a sindicatului.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a ieșit la discuții cu protestatarii

Ministerul Finanțelor ar trebui să elaboreze proiectul de Ordonanță de urgență pentru reforma bugetarilor

Acţiunea vine în contextul în care tocmai Ministerul Finanțelor ar trebui să elaboreze proiectul de Ordonanță de urgență pentru reforma bugetarilor. Un comunicat al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe Sed Lex arată că organizația a decis să lanseze protestele împotriva preconizatelor tăieri de venituri anunțate de guvern. Sindicaliștii susțin că proiectul prezentat public ar duce la scăderea veniturilor angajaților cu 700 de lei lunar.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și premierul Marcel Ciolacu au prezentat săptămâna trecută pe larg informații din proiectul de OUG. Aceasta prevede desființarea posturilor vacante din administrație, scăderea numărului de șefi, tăierea voucherelor de vacanță pentru bugetarii cu venituri brute peste 10.000 de lei lunar și alte reduceri de costuri.

Care sunt revendicările protestatarilor

Reprezentanţii SedLex au transmis că astăzi, la Ministerul Finanțelor a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe convocat de urgență în urma apariției proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare.

„Liderii sindicatelor județene membre, prezenți la ședința Consiliului Național, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă”, transmit sindicaliştii.

Această solicitare se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv:

– Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal
– Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate
Pentru susținerea acestor revendicări s-a hotărât declanșarea acțiunilor de protest la nivel national, astfel:
– În data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, protest cu încetarea lucrului, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă.
– Concomitent cu protestele din teritoriu, in data de 22 august 2023, intre orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest în fața sediului Ministerului Finanțelor, la care fiecare sindicat județean va trimite un număr de minim 10 reprezentanți

– Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcție de evoluția eventualelor discuții cu reprezentanții Guvernului și de dorința membrilor și nemembrilor de sindicat în ceea ce privește soluționarea revendicărilor noastre legitime.

Articole similare

Resturi dintr-o mână umană, găsite într-o zonă nelocuită din Argeş, cu muşcături de animale

Resturi dintr-o mână umană au fost găsite într-o zonă nelocuită din Dragoslavele, judeţul Argeş, prezentând urme de muşcături...

Două fete de 15 ani s-au aruncat de la înălţime. Ambele au murit, una dintre ele şi-a anunţat mama că urmează să se sinucidă

Două fete de 15 ani au murit, sâmbătă, după ce s-au aruncat de la o înălţime de aproximativ...

Copiii de la GPP Nr. 2 Slatina au donat către zeci de familii in judeţul Olt

Grădinița cu program prelungit nr. 2 Slatina derulează în acest an școlar în parteneriat cu Școala sanitară Slatina...

Surse: Fostul primar al Slatinei, Minel Prina, ar urma să fie adus în țară, săptămâna viitoare. El este condamnat pentru corupție

Fostul primar al Slatinei Minel Prina condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare în acelaşi dosarul în...