Avertizările Cod Galben şi Cod Portocaliu de vânt şi viscol puternic, prelungite de meteorologi

Data:

Share post:

Meteorologii au prelungit avertizările Cod galben şi Cod portocaliu privind intensificări ale vântului şi viscol puternic în zona de munte, acestea fiind valabile până miercuri. La altitudini mari, vântul va sufla cu viteze de până la 110-130 kilometri pe oră. În Bucureşti, până miercuri, vremea va fi deosebit de caldă, temperaturile maxime ajungând chiar la 18-19 grade.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat avertizările emise anterior, astfel încât Codul galben privind intensificări ale vântului este în vigoare de duminică, de la ora 11.00, până miercuri, la ora 8.00.

”La munte, la altitudini mai mari de 1.500 m vântul va avea intensificări susţinute cu rafale de 70…100 km/h. Pe parcursul zilei de duminică, la altitudini sub 1700 m vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie şi prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă”, arată meteorologii.

Până miercuri, la ora 2.00, este în vigoare un Cod portocaliu privind intensificări ale vântului şi viscol puternic, în zona de munte a judeţelor Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Neamţ, Bacău, Harghita, Mureş, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Bihor, Hunedoara, Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea.

”La altitudini de peste 1.700 m vor fi perioade în care vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…130 km/h, va fi viscol puternic şi vizibilitate redusă semnificativ. Pe parcursul zilei de duminică şi în noaptea de duminică spre luni vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare şi prin acumulare cantităţile vor depăşi 20…25 l/mp şi se va depune strat nou de zăpadă”, adaugă ANM.

O altă avertizare Cod galben va fi valabilă până luni, la ora 20.00.

”În intervalul menţionat, local în Transilvania şi în vestul şi sud-vestul Olteniei, temporar vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 55…65 km/h şi mai ales în zona judeţelor Braşov şi Covasna 75…85 km/h”, transmit meteorologii.

Marţi, vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării.

Codurile galben vizează judeţele Sălaj, Cluj, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj.

În zona municipiului Bucureşti, până luni dimineaţă, vremea va fi deosebit de caldă, cu o temperatură maximă ce se va situa în jurul valorii de 17 grade şi o minimă de 6…7 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări noaptea, când trecător va ploua slab. Vântul va sufla moderat, temporar cu unele intensificări după-amiaza şi în prima parte a nopţii, când rafalele vor atinge viteze de până la 40…45 km/h.

De luni de la ora 8.00 până marţi, la aceeaşi oră, vremea va fi caldă, deşi se va răci faţă de intervalul precedent. Astfel, temperatura maximă va atinge 10…11 grade, iar cea minimă 3…4 grade, mai scăzută în zona preorăşenească spre 1 grad. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări la începutul intervalului, dar condiţiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări (rafale în jurul a 40 km/h) noaptea.

De marţi de la ora 8.00 până miercuri la aceeaşi oră, vremea va fi extrem de caldă pentru această dată, cu o maximă termică de 18…19 grade (valoare cu peste 10 grade mai ridicată decât cea normală la această dată) şi o minimă de 3…5 grade. Cerul va fi variabil, însă pe parcursul zilei vântul va avea intensificări temporare, cu rafale de 45…55 km/h, apoi va slăbi în intensitate.

Meteorologii au emis, vineri, avertizări cod galben şi cod portocaliu de intensificări ale vântului, valabile până luni dimineaţă, în mai multe zone ale ţării.

Articole similare

Vlad Pascu cere să fie judecat în arest la domiciliu după ce a ucis doi tineri cu maşina drogat fiind

Vlad Pascu, autorul accidentul de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri au murit, a cerut, marţi,...

EXPLOZIE urmată de un incendiu într-un apartament. Un bărbat a suferit arsuri

Un bărbat a suferit arsuri la mâini şi la picioare, marţi, în urma unei explozii care s-a produs...

Se deschide o nouă fabrică de componente auto pentru Dacia şi Ford. Apar sute de locuri de muncă

O nouă fabrică va fi deschisă în acest an în România şi ca crea sute de locuri noi...

Detectoare de fum şi monoxid de carbon, montate de ISU Olt în localităţile din judeţ unde s-au produs cele mai multe incendii de gospodării...

În cadrul campaniei desfășurate la nivel național, Detector pentru viață, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt a primit...