Coaliția PSD-PNL pregătește modificări fiscale semnificative pentru persoanele fizice autorizate (PFA), care afectează atractivitatea acestei forme de lucru. Conform unui draftului ordonanţei de guvern, PFA-urile vor fi impozitate într-un mod diferit, ceea ce le face mai puțin avantajoase.
Consultantul fiscal Cornel Grama a analizat pentru stiripesurse.ro documentul și a concluzionat că PFA-urile vor fi obligate să plătească CASS (Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate) la totalul veniturilor, nu doar până la un anumit plafon, precum în prezent. Astfel, PFA-urile vor fi taxate cu 10% din toate veniturile, la fel ca impozitul pe venit.
De asemenea, se introduce un nou plafon la CASS, care va fi de 36 salarii minime, în plus față de cele de 12 și 24 salarii minime existente. Aceste schimbări fac ca activitatea ca PFA să nu mai fie rentabilă în aceste condiții.
Consultantul sugerează că soluția pentru cei cu PFA ar fi să treacă la forma de organizare a firmei SRL (Societate cu Răspundere Limitată) cu impozit pe profit sau micro, fără dubii. Astfel, prin impozitul de 3% aplicat la veniturile care depășesc 300.000 lei și o marjă de profit peste 30%, SRL-urile cu impozit pe profit devin mai avantajoase, mai ales că nu există obligația de a avea un salariat, ceea ce ar duce la costuri suplimentare pentru PFA. Se estimează că această schimbare ar putea economisi în jur de 14.000 – 15.000 lei pe an pentru cei care trec de la PFA la SRL cu impozit pe profit, fără angajat.
Măsurile fiscale pregătite de Guvern
Coaliția de guvernare pregătește o nouă ordonanță privind măsuri fiscale care afectează microîntreprinderile și impozitul pe dividende.
Documentul poate fi consultat aici
Potrivit draftului de ordonanță consultat de Economedia, microîntreprinderile care obțin venituri mai mari de 300.000 lei vor fi supuse unui impozit de 3% din venituri.
Totodată, IT-iștii vor beneficia de scutirea de impozit doar pentru veniturile de până la 10.000 lei de la un singur angajator.
În ceea ce privește impozitul pe dividende, acesta va crește la 10%.
Prevederile urmează să intre în vigoare începând cu 1 octombrie 2023.
În plus, se vor aplica schimbări pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii, acestea fiind scutite de impozit pentru veniturile de până la 10.000 lei, iar sumele care depășesc acest prag nu vor beneficia de facilități fiscale.