Ciolacu, întâlnire la Guvern cu miniştrii Muncii, Sănătăţii, Justiţiei şi Dezvoltării pe tema „azilelor groazei”

Data:

Share post:

Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește cu mai mulți miniștri și reprezentanți ai instituțiilor responsabile pentru a discuta despre anchetele care au scos la iveală tratamentele inumane la care au fost supuși bătrânii și persoanele cu dizabilități în mai multe centre din Voluntari. Întâlnirea are loc în urma descinderilor efectuate de procurorii DIICOT în aceste centre.

Premierul Marcel Ciolacu a programat o întâlnire de lucru duminică, la ora 14:00, cu miniștrii Muncii și Solidarității Sociale, Justiției, Sănătății și Dezvoltării, precum și cu reprezentanți ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Inspecției Sanitare de Stat. Această întâlnire a fost anunțată de către Ciolacu în cadrul ședinței de Guvern de vineri, în care a solicitat demiterea conducerii mai multor instituții responsabile în domeniul protecției și asistenței sociale.

Premierul a cerut demiterea conducerii Autorității Naționale pentru Protecția și Asistența Persoanelor cu Dizabilități, precum și a conducerii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASP) Ilfov și a Autorității Județene pentru Protecția Copilului și Adopție Sector 3 (AJPIS Sector 3). De asemenea, a solicitat clarificări de la Ministerul Justiției și Poliția Română privind măsurile luate în cazul acestor abuzuri.

În acest dosar, patru inculpați au fost arestați preventiv, iar alții sunt în arest la domiciliu sau sub control judiciar. Procurorii DIICOT au depus contestații în cazurile în care s-au dispus măsuri mai puțin severe decât arestul preventiv. În urma perchezițiilor, 98 de persoane au fost preluate din cele trei centre din Voluntari în care au avut loc incidentele.

Acest scandal a condus la cereri de suspendare din funcție, inclusiv pentru Ligia Gheorghe, apropiată și consilier al ministrului Familiei, și directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a aprobat cererea de suspendare a acestuia. Grupul infracțional condus de Ștefan Godei, implicat în afacerea centrelor pentru bătrâni, a obținut sume considerabile prin intermediul acestor centre, iar procurorii susțin că Ștefan Godei cheltuia bani pe droguri, prostituate și distracții.

Ancheta continuă, iar premierul Ciolacu solicită o verificare a tuturor centrelor de îngrijire pentru copii, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități în întreaga țară, implicând Poliția Română, Direcția de Sănătate Publică, ANSVSA și ANPC. Scopul este restabilirea încrederii publice în instituțiile statului român și luarea măsurilor necesare pentru a preveni astfel de abuzuri în viitor.

Articole similare

Dragoş Andreescu, tânărul pasionat de istorie care organizează tururi ghidate prin clădirile vechi din Craiova şi Oltenia

Dragoş Andreescu este un tânăr care, după mai bine de un deceniu în care a luat la pas...

Posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României, detectată de Sistemul de supraveghere radar

Sistemul de supraveghere radar a semnalat, noaptea trecută, o potențială intrare neautorizată în spațiul aerian național, confirmă Ministerul...

Dana Roba a chemat ambulanţa de urgenţă! Cu ce probleme se confruntă după ce a suferit mai multe operaţii complicate

Dana Roba l-a confruntat în sala de judecată pe Daniel Balaciu, cel care a agresat-o fizic, dar a...

Cafeaua de după-amiază. Consecințele unui obicei foarte des întâlnit

Cafeaua de după-amiază este un obicei foarte des întâlnit, în rândul persoanelor active. Cei care aumult de...