Comisia Europeană nu e de acord cu proiectul de reformă a pensiilor speciale nici în forma în care a fost votat la Senat

Data:

Share post:

Comisia Europeană nu e de acord nici cu proiectul privind reforma pensiilor speciale așa cum a fost el votat săptămâna trecută de majoritatea PSD – PNL – UDMR în Senat, susțin surse din coaliție, citate de Digi24. Principala problemă e că nu se reduc decât într-o foarte mică măsură cheltuielile cu aceste pensii speciale. De altfel, proiectul votat de senatori nici nu respectă cerințele la care ne-am angajat prin PNRR. Amintim că executivul comunitar nu a fost de acord cu proiectul privind pensiile speicale nici în forma în care a plecat el de la Guvern.

Ce au votat senatorii PSD, PNL și UDMR legat de pensiile speciale și ce a cerut Comisia

Săptămâna trecută, senatorii PNL, PSD și UDMR au votat un proiect de lege privind o așa-zisă reformă a pensiilor speciale care prevede, printre altele, ca pensia să nu fie mai mare decât salariul, pensiile speciale să nu mai fie cumulate, iar pentru pensiile de peste 6.000 de lei să se aplice un impozit de 15%.

Numai că specialiștii au avertizat de pe atunci că nu se fac suficiente economii prin aceste modificări și nu se taie suficient de mult din cheltuielile cu pensiile speciale. Iar oficialii europeni sunt de aceeași părere, susține Digi24, care citează surse din coaliție.

Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), a spus deja că proiectul de lege va suferi noi modificări dacă reprezentanții Comisiei vor avea obiecții.

În paralel, lideri politici ca Marcel Ciolacu (PSD) dădeau de înțeles că PNRR ar trebui modificat la acest capitol deoarece, dacă ar fi să respectăm cerințele din el, mai multe sisteme publice s-ar depopula prin pensionarea angajaților. De altfel, PSD-iștii vorbesc de mai bine de un an de necesitatea de a renegocia PNRR, dar până acum nu s-a întâmplat nimic.

Comisia Europeană insistă să fie reduse considerabil cheltuielile cu pensiile speciale

Comisia Europeană a mai spus că trebuie specificat impactul bugetar, lucru pe care coaliția nu l-a făcut, acesta fiind și obiectivul principal – reducerea cheltuielilor.

De asemenea, executivul comunitar a mai transmis guvernanților că trebuie să respecte toate observațiile făcute de specialiștii Băncii Mondiale.

Potrivit surselor, Comisia Europeană nu va considera acest jalon din PNRR îndeplinit fără ca impactul bugetar să fie semnificativ redus.

Articole similare

Dragoş Andreescu, tânărul pasionat de istorie care organizează tururi ghidate prin clădirile vechi din Craiova şi Oltenia

Dragoş Andreescu este un tânăr care, după mai bine de un deceniu în care a luat la pas...

Posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României, detectată de Sistemul de supraveghere radar

Sistemul de supraveghere radar a semnalat, noaptea trecută, o potențială intrare neautorizată în spațiul aerian național, confirmă Ministerul...

Dana Roba a chemat ambulanţa de urgenţă! Cu ce probleme se confruntă după ce a suferit mai multe operaţii complicate

Dana Roba l-a confruntat în sala de judecată pe Daniel Balaciu, cel care a agresat-o fizic, dar a...

Cafeaua de după-amiază. Consecințele unui obicei foarte des întâlnit

Cafeaua de după-amiază este un obicei foarte des întâlnit, în rândul persoanelor active. Cei care aumult de...