Comisia Europeană nu e de acord cu proiectul de reformă a pensiilor speciale nici în forma în care a fost votat la Senat

Data:

Share post:

Comisia Europeană nu e de acord nici cu proiectul privind reforma pensiilor speciale așa cum a fost el votat săptămâna trecută de majoritatea PSD – PNL – UDMR în Senat, susțin surse din coaliție, citate de Digi24. Principala problemă e că nu se reduc decât într-o foarte mică măsură cheltuielile cu aceste pensii speciale. De altfel, proiectul votat de senatori nici nu respectă cerințele la care ne-am angajat prin PNRR. Amintim că executivul comunitar nu a fost de acord cu proiectul privind pensiile speicale nici în forma în care a plecat el de la Guvern.

Ce au votat senatorii PSD, PNL și UDMR legat de pensiile speciale și ce a cerut Comisia

Săptămâna trecută, senatorii PNL, PSD și UDMR au votat un proiect de lege privind o așa-zisă reformă a pensiilor speciale care prevede, printre altele, ca pensia să nu fie mai mare decât salariul, pensiile speciale să nu mai fie cumulate, iar pentru pensiile de peste 6.000 de lei să se aplice un impozit de 15%.

Numai că specialiștii au avertizat de pe atunci că nu se fac suficiente economii prin aceste modificări și nu se taie suficient de mult din cheltuielile cu pensiile speciale. Iar oficialii europeni sunt de aceeași părere, susține Digi24, care citează surse din coaliție.

Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), a spus deja că proiectul de lege va suferi noi modificări dacă reprezentanții Comisiei vor avea obiecții.

În paralel, lideri politici ca Marcel Ciolacu (PSD) dădeau de înțeles că PNRR ar trebui modificat la acest capitol deoarece, dacă ar fi să respectăm cerințele din el, mai multe sisteme publice s-ar depopula prin pensionarea angajaților. De altfel, PSD-iștii vorbesc de mai bine de un an de necesitatea de a renegocia PNRR, dar până acum nu s-a întâmplat nimic.

Comisia Europeană insistă să fie reduse considerabil cheltuielile cu pensiile speciale

Comisia Europeană a mai spus că trebuie specificat impactul bugetar, lucru pe care coaliția nu l-a făcut, acesta fiind și obiectivul principal – reducerea cheltuielilor.

De asemenea, executivul comunitar a mai transmis guvernanților că trebuie să respecte toate observațiile făcute de specialiștii Băncii Mondiale.

Potrivit surselor, Comisia Europeană nu va considera acest jalon din PNRR îndeplinit fără ca impactul bugetar să fie semnificativ redus.

Articole similare

Bătrână din Olt ucisă cu brutalitate de nepoata sa (VIDEO)

O tânără în vârstă de 29 de ani, din Slatina, a fost reţinută după şi-a ucis cu brutalitate...

Şarpe de peste un metru şi jumătate, scos cu jandarmii dintr-un garaj (VIDEO)

Jandarmii din judeţul Mehedinţi au intervenit în comuna Devesel pentru a îndepărta un şarpe găsit într-un garaj. Reptila...

Copilă de 13 ani, agresată sexual de unchiul său. Poliţia a deschis o anchetă

Poliţia a deschis o anchetă după ce o copilă de doar 13 ani ar fi fost agresată sexual...

Nicușor Dan, felicitat telefonic de Marcel Ciolacu după rezultatele alegerilor: „Mi-a zis că ar trebui să vorbim de viitorul Bucureştiului”

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, spune că, după rezultatul alegerilor, premierul Marcel Ciolacu l-a sunat să-l felicite...