Decizia lui Ceauşescu de a opri consolidarea blocurilor, după cutremurul din 1977, are efecte şi astăzi

Data:

Share post:

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a reamintit că Nicolae Ceaușescu a oprit consolidarea clădirilor după cutremurul devastator din 1977, iar acele imobile sunt astăzi într-o situație chiar și mai proastă. De atlfel, Gheorghe Ursu a fost ucis tocmai pentru că a dezvăluit, la Europa liberă, ordinul dictatorului, care a pus în pericol oameni.

„Cutremurul din 1977, uciderea lui Gheorghe Ursu de către Securitate și procesul torționarilor săi. Prieteni, se știe că la 4 martie 1977 au murit 1.570 de oameni, marea majoritate în București. Mai știm că în cumplita tragedie recentă din Turcia și Siria și-au pierdut viața peste 50.000.

În ambele cazuri, a fost vorba de vulnerabilitatea seismică a clădirilor. O vulnerabilitate cu care încă ne confruntăm astăzi în București.

Ceea ce se știe mai puțin este că aceastĂ vulnerabilitate i-o datorăm în principal lui Nicolae Ceaușescu, care a stopat consolidarea clădirilor avariate în ’77.

Astăzi, în România, un cutremur de o magnitudine similară – peste 7 pe scara Richter – ar fi catastrofal. Blocurile neconsolidate atunci sunt acum cu atât mai fragile. Efectele cutremurelor sunt cumulative.

Dictatorul a știut, prin Securitate, că locatarii erau nemulțumiți de lipsa consolidărilor. Nu mulți au crezut în «tencuiala antiseismică» De aceea ordinul a rămas secret, iar Securitatea a încercat să-l acopere cu strășnicie.

Așa cum a acoperit, în mod criminal, vulnerabilitatea blocurilor în care încă trăim. Gheorghe Ursu a fost martor la acel ordin. L-a dezvăluit la Europa Liberă, printr-o scrisoare și emisiuni care până la urmă i-au adus moartea”, a scris Andrei Ursu.

continuarea, în PRESShub

Articole similare

GRAV accident rutier în Râmnicu Vâlcea. Cinci persoane, printre care doi copii, rănite în urma coliziunii dintre trei mașini 

UPDATE: Persoană căreia i-au fost efectuate manevrele de resuscitare a fost declarată decedată. „În cauză este vorba de un...

Maşină confiscată după un control în trafic. Şoferul a rămas şocat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat cu ocazia unui control un...

Avion obligat să aterizeze de urgenţă din cauza unei ameninţări cu bombă. A intervenit o echipă antitero

O aeronavă cu pasageri, care efectua un zbor charter din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă în...

Declaraţii halucinante lansate de un preot: „Şi fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la închisoare”

Un nou scandal zguduie Biserica Ortodoxă în urma unor declaraţii halucinante lansate de un preot. Este vorba despre...