Decizia lui Ceauşescu de a opri consolidarea blocurilor, după cutremurul din 1977, are efecte şi astăzi

Data:

Share post:

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a reamintit că Nicolae Ceaușescu a oprit consolidarea clădirilor după cutremurul devastator din 1977, iar acele imobile sunt astăzi într-o situație chiar și mai proastă. De atlfel, Gheorghe Ursu a fost ucis tocmai pentru că a dezvăluit, la Europa liberă, ordinul dictatorului, care a pus în pericol oameni.

„Cutremurul din 1977, uciderea lui Gheorghe Ursu de către Securitate și procesul torționarilor săi. Prieteni, se știe că la 4 martie 1977 au murit 1.570 de oameni, marea majoritate în București. Mai știm că în cumplita tragedie recentă din Turcia și Siria și-au pierdut viața peste 50.000.

În ambele cazuri, a fost vorba de vulnerabilitatea seismică a clădirilor. O vulnerabilitate cu care încă ne confruntăm astăzi în București.

Ceea ce se știe mai puțin este că aceastĂ vulnerabilitate i-o datorăm în principal lui Nicolae Ceaușescu, care a stopat consolidarea clădirilor avariate în ’77.

Astăzi, în România, un cutremur de o magnitudine similară – peste 7 pe scara Richter – ar fi catastrofal. Blocurile neconsolidate atunci sunt acum cu atât mai fragile. Efectele cutremurelor sunt cumulative.

Dictatorul a știut, prin Securitate, că locatarii erau nemulțumiți de lipsa consolidărilor. Nu mulți au crezut în «tencuiala antiseismică» De aceea ordinul a rămas secret, iar Securitatea a încercat să-l acopere cu strășnicie.

Așa cum a acoperit, în mod criminal, vulnerabilitatea blocurilor în care încă trăim. Gheorghe Ursu a fost martor la acel ordin. L-a dezvăluit la Europa Liberă, printr-o scrisoare și emisiuni care până la urmă i-au adus moartea”, a scris Andrei Ursu.

continuarea, în PRESShub

Articole similare

Percheziţii într-un dosar de evaziune şi contrabandă: Bijuterii şi importante sume de bani, găsite de poliţişti la locuinţa unei tinere din Slatina

Două percheziţii au fost desfăşurate, în această dimineaţă, de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Olt,...

Se lucrează pe Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Piteşti. Imagini de pe şantier (FOTO)

Se lucrează intens pe Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Piteşti, transmit reprezentanţii Direcţiei Drumuri şi Poduri Craiova. Potrivit sursei...

Primarul fugar Cherecheş s-ar fi refugiat pe o insulă din Italia alături de mama şi soţia sa

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a fugit din țară vineri, cu câteva ore înainte de a...

Subprefectul de Olt reclamă că a răcit la plămâni pentru că prefectul n-a reparat centrala termică. Angajaţii prefecturii, nevoiţi să muncească în frig

Subprefectul de Olt Ana Maria Ciauşu reclamă, pe contul său de Facebook, că a răcit la plămâni deoarece...