Decizia lui Ceauşescu de a opri consolidarea blocurilor, după cutremurul din 1977, are efecte şi astăzi

Data:

Share post:

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a reamintit că Nicolae Ceaușescu a oprit consolidarea clădirilor după cutremurul devastator din 1977, iar acele imobile sunt astăzi într-o situație chiar și mai proastă. De atlfel, Gheorghe Ursu a fost ucis tocmai pentru că a dezvăluit, la Europa liberă, ordinul dictatorului, care a pus în pericol oameni.

„Cutremurul din 1977, uciderea lui Gheorghe Ursu de către Securitate și procesul torționarilor săi. Prieteni, se știe că la 4 martie 1977 au murit 1.570 de oameni, marea majoritate în București. Mai știm că în cumplita tragedie recentă din Turcia și Siria și-au pierdut viața peste 50.000.

În ambele cazuri, a fost vorba de vulnerabilitatea seismică a clădirilor. O vulnerabilitate cu care încă ne confruntăm astăzi în București.

Ceea ce se știe mai puțin este că aceastĂ vulnerabilitate i-o datorăm în principal lui Nicolae Ceaușescu, care a stopat consolidarea clădirilor avariate în ’77.

Astăzi, în România, un cutremur de o magnitudine similară – peste 7 pe scara Richter – ar fi catastrofal. Blocurile neconsolidate atunci sunt acum cu atât mai fragile. Efectele cutremurelor sunt cumulative.

Dictatorul a știut, prin Securitate, că locatarii erau nemulțumiți de lipsa consolidărilor. Nu mulți au crezut în «tencuiala antiseismică» De aceea ordinul a rămas secret, iar Securitatea a încercat să-l acopere cu strășnicie.

Așa cum a acoperit, în mod criminal, vulnerabilitatea blocurilor în care încă trăim. Gheorghe Ursu a fost martor la acel ordin. L-a dezvăluit la Europa Liberă, printr-o scrisoare și emisiuni care până la urmă i-au adus moartea”, a scris Andrei Ursu.

continuarea, în PRESShub

Articole similare

Bărbat găsit mort într-un canal, la Piteşti. Poliţiştii au deschis o anchetă

Un bărbat, în vârstă de 59 de ani, a avut parte de o moarte cumplită la Piteşti. Trupul...

Încă un pas făcut pentru Tronsonul 1 din drumul expres Craiova-Piteşti. Contractul de finalizare a lucrărilor a fost postat pe SEAP

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunţat astăzi că a fost postat în SEAP anunţul pentru contractul de finalizare...

Daune pentru un pacient îmbolnăvit în spital. A primit 150.000 de euro

Spitalul Județean Neamț a fost obligat să plătească despăgubiri de 150.000 de euro unui fost pacient care s-ar...

România trece la ora de vară în weekend

România va trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de vară. Ceasurile vor fi date...