Fost ministru de finanţe condamnat la închisoare pentru corupţie. După gratii merge şi cumnatul lui Mircea Geoană

Data:

Share post:

Fostului ministru de Finanțe, Sebastian Vlădeascu, a fost condamnat astăzi la șapte ani și patru luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost condamnat în martie 2022, alături de fostul parlamentar Cristian Boureanu și de Mircea Costea (fost angajat la Ministerul Finanţelor şi fost director al Eximbank, cumnatul lui Mircea Geoană), pentru luare de mită şi trafic de influenţă în legătură cu reabilitarea unor tronsoane de cale ferată.

Trei dintre inculpații în acest dosar, între care Cristian Boureanu, scapă de închisoare prin prescrierea faptelor. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.

Potrivit HotNews, instanța supremă a admis vineri apelurile declarate de Sebastian Vlădescu, Mircea Costea, Mihaela Mititelu, Constantin Dascălu (fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor) și fostul parlamentar Cristian Boureanu, care au contestat condamnările primite în martie 2022. Atunci, fostul ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare cu executare, în timp ce fostul parlamentar Cristian Boureanu a primit o pedeapsă de 4 ani și 3 luni. Mircea Costea a primit 7 ani de închisoare, Mihaela Mititelu – 4 ani de închisoare cu executare, iar Constantin Dascălu – 5 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Trei persoane au scăpat de condamnare

Vineri, un complet de cinci judecători de la instanța supremă a desființat în parte sentințele pronunțate la instanța de fond și contestate de toate cele cinci persoane condamnate în acest dosar.

În cazul fostului parlamentar Cristian Boureanu, judecătorii au anulat condamnarea de 4 ani şi 3 luni de închisoare pentru trafic de influenţă ca urmare a prescrierii faptelor.

Au scăpat de închisoare, tot ca urmare a prescrierii faptelor, şi Constantin Dascălu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, care primise 5 ani şi 6 luni închisoare pentru luare de mită şi Mihaela Mititelu, o apropiată a conducerii Companiei Naţionale CFR, care fusese condmnată la 4 ani pentru complicitate la trafic de influenţă.

Milioane de euro confiscați

Pe latură civilă, magistraţii au decis confiscarea specială a sumelor:

  • 3.990.248 lei, 2.177.000 euro şi 65.000 euro de la Sebastian Vlădescu;
  • 3.121.328 lei şi 1.919.900 euro de la Mircea Ionuţ Costea;
  • 3.083.498 lei şi 1.050.087 euro de la Mihaela Mititelu;
  • 1.114.000 euro de la Constantin Dascălu;
  • 2.111.799 euro de la Cristian Boureanu;
  • 214.874 euro, virată în contul deschis pe numele SC Topanel Production Panels SA la ANABI.

Acuzațiile aduse de DNA în dosarul lui Sebastian Vlădescu

Mită de 20 de milioane de euro

Potrivit DNA, dosarul vizează infracţiuni de corupţie săvârşite în perioada 2005 – 2017, respectiv plăţi în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro de către o companie străină, cu titlu de comisioane, unor oficiali români în legătură cu încheierea şi executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate. Dosarul a fost trimis în judecată de DNA în noiembrie 2019.

Procurorii susţin că activitatea infracţională s-a desfăşurat în două etape.

Astfel, prima etapă – în anul 2005, în contextul licitaţiei organizate pentru reabilitarea unei linii ferate, reprezentanţii companiei străine au convenit cu Sebastian Vlădescu, Ionuţ Costea şi cu o persoană apropiată de conducerea CNCFR (Mihaela Mititelu – n.r.), să le plătească eşalonat, pe toată durata contractului, un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român.

În schimbul acestor sume, oficialii români au promis să efectueze demersuri pentru a asigura finanţarea suplimentară în vederea încheierii contractului, precum şi plata la timp a facturilor emise.  Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani a fost creat un circuit fictiv, în baza căruia sumele de bani au ajuns la inculpaţi.

Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani, a fost creat un nou circuit fictiv, în baza căruia societatea străină a transferat 11.781.842 euro în conturile a două companii offshore controlate de un cetăţean român cu domiciliul în străinătate. Ulterior, sumele au fost transferate prin operaţiuni succesive către alte societăţi offshore, stratificate pe cinci niveluri pentru a îngreuna eventuala urmărire a traseului banilor.

În ultima etapă, banii au fost transferaţi în conturile unor societăţi indicate de inculpaţi sau au fost retraşi în numerar şi au fost înmânaţi acestora. Conform DNA, în acest mod, Sebastian Vlădescu a primit 2.242.000 euro, Constantin Dascălu a primit 1.114.000 euro, iar Cristian Boureanu a primit 2.111.799 euro.

Totodată, directorului companiei străine, Josef Hornegger, i-a revenit suma de 1.100.000 euro.

Josef Hornegger a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA, el fiind condamnat în luna iunie de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare şi obligat să plătească suma de 1,1 milioane euro.

Potrivit DNA, diferenţa dintre sumele transferate de compania străină şi cele primite de inculpaţi o reprezintă cheltuielile presupuse de operaţionalizare a circuitelor financiare (înfiinţare şi funcţionare companii offshore, comisioane bancare, taxe), precum şi foloasele primite de alţi participanţi la săvârşirea faptelor cu privire la care s-a dispus disjungerea cauzei.

Cu privire la sumele primite de intermediarii denunţători în cauză (389.531 euro pentru prima etapă, respectiv 929.535 de euro pentru a doua etapă) s-au instituit măsuri asigurătorii, în vederea confiscării, potrivit HotNews.

Articole similare

GRAV accident rutier în Râmnicu Vâlcea. Cinci persoane, printre care doi copii, rănite în urma coliziunii dintre trei mașini 

UPDATE: Persoană căreia i-au fost efectuate manevrele de resuscitare a fost declarată decedată. „În cauză este vorba de un...

Maşină confiscată după un control în trafic. Şoferul a rămas şocat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat cu ocazia unui control un...

Avion obligat să aterizeze de urgenţă din cauza unei ameninţări cu bombă. A intervenit o echipă antitero

O aeronavă cu pasageri, care efectua un zbor charter din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă în...

Declaraţii halucinante lansate de un preot: „Şi fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la închisoare”

Un nou scandal zguduie Biserica Ortodoxă în urma unor declaraţii halucinante lansate de un preot. Este vorba despre...