Ansamblul Folcloric „Cătălina” al Palatului Copiilor Iași a câștigat trofeul Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc”, ediția a 23-a, o premieră pentru acest concurs.
Ultima oară când trofeul a fost câştigat de artişti din afara judeţului a fost în anul 2018, când medalia de aur a mers la Formația de călușari din Găești.
„În primul rând este pentru prima dată când Iașiul câștigă marele premiu al Festivalului «Călușul Românesc», eu am fost elev al Palatului Copiilor, iar astăzi sunt în calitate de profesor. Și în 2002 am participat pentru prima dată la acest concurs, ca și elev, iar acum mă simt onorat de premiul obținut. Noi repetăm săptămânal la cursurile de orchestră populară și dansuri populare. Copiii sunt înscriși în cadrul Palatului și au un program bine organizat pentru a putea avea o astfel de performanță ca cea de astăzi (…)”, a declarat Andrei Holban, dirijorul Ansamblului „Cătălina” de la Iași.
Concursul Național al Copiilor „Călușul Românesc” s-a desfăşurat în perioada 14-18 iunie, la Slatina. Au participat aproximativ 2.000 de copii din toată ţara.
Au evoluat aproximativ 70 de ansambluri folclorice din Olt și alte județe, inclusiv Ansamblul de dansuri folclorice „Rudolstadt” din Germania.
Evenimentul a inclus diverse secțiuni, dar tradiționala paradă a portului popular au fost anulate din cauza condițiilor meteo nefavorabile.
„A fost un maraton folcloric, a fost și anul acesta o ediție reușită. Avem, din păcate, un regret că n-am putut să facem parada portului popular din cauza condițiilor meteo, însă evoluțiile artistice din fiecare seară, și cele de la Palatul Copiilor, din ziua de joi, au demonstrat că atât copiii din județul nostru, cât și cei din țară, sunt foarte bine pregătiți. Este o premieră absolută pentru concursul nostru, ca trofeul să fie acordat acestui ansamblu («Cătălina» de la Iași n.r.), dar faptul că au avut orchestră care a avut un repertoriu deosebit, coregrafia foarte bine stabilită de coregraful lor, copiii au interpretat textul coregrafic deosebit, iar programul a fost bine gândit. A fost foarte greu pentru noi să stabilim, dar ei au fost singurii care au meritat acest trofeu. A mai fost o excepție acum cinci ani, la Centenar, când câștigătorul trofeului concursului a fost tot așa din alt județ. Atunci o formație de călușari din Găești, județul Dâmbovița, a obțint acest trofeu”, a declarat Iliuță Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina.
Concursul este susţinut de Consiliul Judeţean şi Primăria Slatina.