Judecătoare controversată promovată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Data:

Share post:

Președintele Curții de Apel București Lia Savonea a fost promovată în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală. Joi, secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a validat joi rezultatele concursului la care aceasta a participat.

Conform unor surse din CSM citate de Agerpres, Lia Savonea a obţinut cel mai mare punctaj dintre toţi candidaţii, respectiv 95 de puncte din 100 posibile (48 puncte la proba de evaluare a lucrărilor şi 47 puncte la interviu). Ea este singura care a reuşit să promoveze la Secţia penală. O altă judecătoare care trecuse de proba de evaluare a lucrărilor, Lucreţia Postelnicu, a picat la interviu, unde a obţinut 23,94 puncte, conform surselor citate.

Tot acum au promovat la instanţa supremă judecătorii Veronica Dumitrache – Secţia contencios, Dorina Zeca şi Mihai Andrei Gândac-Negoescu – Secţia civilă.

Lia Savonea este considerată unul dintre cei mai influenți oameni din sistemul judiciar

Lia Savonea a fost membru al CSM în perioada 2017-2023, iar în 2019 a fost președinte al Consiliului. Ea este considerată unul dintre cei mai influenți oameni din sistemul judiciar și lider al grupării antireformiste din CSM.

Comunitatea Declic a lansat recent o petiţie publică împotriva Liei Savonea, semnată de zeci de mii de oameni, în care solicita CSM să nu o promoveze la instanţa supremă. Declic a adus ca argument că în anul 2015 Lia Savonea a condamnat un bărbat la doar 8 luni de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor. Bărbatul a fost acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu nepoata sa în vârstă de 13 ani, însă judecătoarea a aplicat o pedeapsă mică justificând că fetiţa şi-ar fi dat consimţământul.

Demersul Declic a fost susținut de mai multe ONG-uri: Corupţia Ucide, Asociaţia Dream Project, Asociaţia Necuvinte, Reset, Asociaţia SAMAS, Inţiativa România, Asociaţia Dăruieşte Viaţă, #REZISTENTA, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Asociaţia Evoluţie în Instituţie, Rezist Galaţi, Asociaţia Pe Stop, #Rezist Milano, Amprenta de Bine, potrivit HotNews.

Articole similare

GRAV accident rutier în Râmnicu Vâlcea. Cinci persoane, printre care doi copii, rănite în urma coliziunii dintre trei mașini 

UPDATE: Persoană căreia i-au fost efectuate manevrele de resuscitare a fost declarată decedată. „În cauză este vorba de un...

Maşină confiscată după un control în trafic. Şoferul a rămas şocat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat cu ocazia unui control un...

Avion obligat să aterizeze de urgenţă din cauza unei ameninţări cu bombă. A intervenit o echipă antitero

O aeronavă cu pasageri, care efectua un zbor charter din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă în...

Declaraţii halucinante lansate de un preot: „Şi fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la închisoare”

Un nou scandal zguduie Biserica Ortodoxă în urma unor declaraţii halucinante lansate de un preot. Este vorba despre...