Liberalul Fenechiu, lege pentru desfiinţarea arbitrară a ONG-urilor

Data:

Share post:

Un proiect de lege inițiat de senatorul PNL Daniel Fenechiu va permite statului să desființeze o organizație neguvernamentală dacă nu respectă o prevedere care în momentul de față este imposibil de respectat. În plus, actul normativ, ce urmează să fie adoptat tacit în Senat în martie, limitează dreptul ONG-urilor de a contesta în instanță proiecte de interes public sau imobiliare.

CITEŞTE ŞI: Admiterea la școlile de subofițeri și maiștri militari, fără concurs

Pentru a putea face acest lucru, organizațiile neguvernamentale vor trebui să depună o garanție de 1% din valoarea investiției, „dar nu mai mult de 50.000 de lei”. O sumă care nici o ONG din România nu dispune.

Daniel Fenechiu: Am constatat că s-au înființat ONG-uri care acționează în instanță împotriva unor proiecte

Proiectul de lege care impune restricții antidemocratice organizațiilor neguvernamentale a fost inițiat de senatorii PNL Daniel Fenechiu și Cristian Niculescu-Țâgârlaș și este supus luni la vot în Senat.

Cei doi parlamentari susțin, în expunerea de motive, că au propus acest act normativ pentru „responsabilizarea organizaţiilor nonguvemamentale pentru acţiunile introduse în justiţie şi limitarea, pentru viitor, a numărului acţiunilor introduse cu rea-credinţă”.

Mai mult, Fenechiu și Tâgârlaș dau vina pe ONG-uri pentru că România nu are mai mulți kilometri de autostradă

„Un ONG poate ataca proiecte majore de infrastructură, în valoare de miliarde de euro, sau mari proiecte imobiliare, plătind taxe derizorii: 20 de lei pentru acţiunea de suspendare şi 50 de lei pentru acţiunea de anulare a unui act administrativ.

Acesta fiind unul din motivele pentru care România nu are autostrăzile pe care ar fi trebuit să le aibă în acest moment, precum şi unul din motivele pentru hidrocentrale finalizate în procent de 90% nu au mai putut fi date în folosinţă.

Astfel, se produc grave prejudicii interesului public prin privarea de servicii esenţiale unei societăţi modeme şi dezvoltate, prejudicii produse bugetului de stat, precum şi celorlalte ramuri ale economiei pe orizontală”, afirmă cei doi în expunerea de motive.

Continuarea, în PRESShub

Articole similare

Se fac angajări, la stat. Mai multe posturi scoase la concurs, în Olt

Mai multe instituţii publice din judeţul Olt fac angajări, în această perioadă, pentru cele mai multe dintre posturile...

Bărbat rănit din cauza vântului puternic. Remorca unui camion s-a dezmembrat şi a lovit un TIR

Un bărbat, în vârstă de 56 de ani a fost rănit, marţi, după ce remorca unui camion s-a...

Percheziții la Aeroportul din Otopeni. Sunt vizate contracte de închiriere a unor spații comerciale

Procurorii DNA au descins astăzi la Aeroportul Henri Coandă din Otopeni. Aceştia anchetează contractele de închiriere a spațiilor...

Schimbări cu privire la pensiile speciale. Comisiile de specialitate din Senat au adoptat mai multe amendamente

Senatorii au dezbătut, marți, în ședințele de specialitate proiectul legilor speciale și amendamentele convenite în Coaliție. Amendamentele propuse...