Marte se rotește de trei ori mai repede decât în trecut, anunță NASA

Data:

Share post:

Marte se rotește de trei ori mai repede ca în trecut, anunță NASA, care a colectat datele misiunii InSight.

Sonda InSight a NASA a descoperit un fenomen extrem de ciudat, planeta Marte se rotește mai repede decât înainte. Chiar dacă cercetătorii nu au explicații pentru acest lucru, primele teorii îi fac să se întrebe dacă nu s-ar putea întâmpla și pe Pământ, potrivit CNN.

Acumulări de gheață la polii planetei roșii

O primă teorie ar fi cea legată de acumulările de gheață la polii planetei, fiind una dintre asemănările dintre Marte și Pământ.

Sonda InSight, care în prezent nu mai funcționează, a urmărit rotația lui Marte în primele 900 de zile ale misiunii și a transmis datele pe Pământ. Astfel, cercetătorii au determinat că rotația planetei crește cu aproximativ 4 milisecunde pe an, practic scurtând lungimea unei zile marțiene cu o fracțiune de milisecundă pe an. O zi marțiană durează cu aproximativ 40 de minute mai mult decât o zi pe Pământ.

Accelerarea pare incredibil de mică, dar cercetătorii nu sunt foarte siguri care este cauza acesteia. Ei sugerează că ar putea fi provocată de acumulările de gheață de la polii marțieni sau de ridicarea unor porțiuni de teren care în trecut au fost acoperite de gheață. Când masa unei planete se deplasează în acest fel, poate avea ca efect accelerarea rotației.

Concluziile, bazate pe analiza datelor InSight anterioare încheierii misiunii, au fost prezentate în luna iunie, într-un studiu publicat în revista Nature.

Miezul lui Marte este de metal

Un studiu anterior a arătat că planeta roșie are un miez de metal. Oamenii de știință au apelat la sonda RISE pentru a măsura miezul lui Marte, care are o rază de 1.835 de kilometri. Această cifră recentă a fost comparată cu estimările anterioare ale razei centrului planetei. Datele au fost colectate prin detectarea undelor seismice pe măsură ce s-a călătorit în interiorul lui Marte.

Misiunea InSight, prima care a studiat interiorul planetei Marte, ar fi trebuit să dureze aproximativ doi ani după aterizarea din noiembrie 2018. NASA a prelungit misiunea cu doi ani, datele fiind colectate până în 2022. Misiunea sondei a continuat până în decembrie 2022, când praful a blocat primirea luminii soarelui de către panourile ei solare, notează CNN.

Articole similare

Dragoş Andreescu, tânărul pasionat de istorie care organizează tururi ghidate prin clădirile vechi din Craiova şi Oltenia

Dragoş Andreescu este un tânăr care, după mai bine de un deceniu în care a luat la pas...

Posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României, detectată de Sistemul de supraveghere radar

Sistemul de supraveghere radar a semnalat, noaptea trecută, o potențială intrare neautorizată în spațiul aerian național, confirmă Ministerul...

Dana Roba a chemat ambulanţa de urgenţă! Cu ce probleme se confruntă după ce a suferit mai multe operaţii complicate

Dana Roba l-a confruntat în sala de judecată pe Daniel Balaciu, cel care a agresat-o fizic, dar a...

Cafeaua de după-amiază. Consecințele unui obicei foarte des întâlnit

Cafeaua de după-amiază este un obicei foarte des întâlnit, în rândul persoanelor active. Cei care aumult de...