Marte se rotește de trei ori mai repede decât în trecut, anunță NASA

Data:

Share post:

Marte se rotește de trei ori mai repede ca în trecut, anunță NASA, care a colectat datele misiunii InSight.

Sonda InSight a NASA a descoperit un fenomen extrem de ciudat, planeta Marte se rotește mai repede decât înainte. Chiar dacă cercetătorii nu au explicații pentru acest lucru, primele teorii îi fac să se întrebe dacă nu s-ar putea întâmpla și pe Pământ, potrivit CNN.

Acumulări de gheață la polii planetei roșii

O primă teorie ar fi cea legată de acumulările de gheață la polii planetei, fiind una dintre asemănările dintre Marte și Pământ.

Sonda InSight, care în prezent nu mai funcționează, a urmărit rotația lui Marte în primele 900 de zile ale misiunii și a transmis datele pe Pământ. Astfel, cercetătorii au determinat că rotația planetei crește cu aproximativ 4 milisecunde pe an, practic scurtând lungimea unei zile marțiene cu o fracțiune de milisecundă pe an. O zi marțiană durează cu aproximativ 40 de minute mai mult decât o zi pe Pământ.

Accelerarea pare incredibil de mică, dar cercetătorii nu sunt foarte siguri care este cauza acesteia. Ei sugerează că ar putea fi provocată de acumulările de gheață de la polii marțieni sau de ridicarea unor porțiuni de teren care în trecut au fost acoperite de gheață. Când masa unei planete se deplasează în acest fel, poate avea ca efect accelerarea rotației.

Concluziile, bazate pe analiza datelor InSight anterioare încheierii misiunii, au fost prezentate în luna iunie, într-un studiu publicat în revista Nature.

Miezul lui Marte este de metal

Un studiu anterior a arătat că planeta roșie are un miez de metal. Oamenii de știință au apelat la sonda RISE pentru a măsura miezul lui Marte, care are o rază de 1.835 de kilometri. Această cifră recentă a fost comparată cu estimările anterioare ale razei centrului planetei. Datele au fost colectate prin detectarea undelor seismice pe măsură ce s-a călătorit în interiorul lui Marte.

Misiunea InSight, prima care a studiat interiorul planetei Marte, ar fi trebuit să dureze aproximativ doi ani după aterizarea din noiembrie 2018. NASA a prelungit misiunea cu doi ani, datele fiind colectate până în 2022. Misiunea sondei a continuat până în decembrie 2022, când praful a blocat primirea luminii soarelui de către panourile ei solare, notează CNN.

Articole similare

UPDATE | Accident feroviar grav în Mehedinți: Tren cu benzină deraiat, scurgeri de carburant și zonă evacuată

Un accident feroviar s-a produs, în această seară, în comuna Prunișor din Mehedinți, unde cinci vagoane de tren...

Pas major pentru Spitalul Slatina: Acreditare pentru rezidențiat în domenii cheie

Spitalul Județean de Urgență Slatina a obținut avizul Ministerului Sănătății pentru rezidențiat în multiple specialități medicale, oferind astfel...

Alegeri în SUA. Americanii aleg între Kamala Harris şi Donald Trump

În ziua alegerilor prezidențiale din SUA, Donald Trump și Kamala Harris se confruntă într-o cursă extrem de strânsă,...

Descoperire MACABRĂ în magazia unui liceu din Dolj: Administratorul găsit spânzurat

Administratorul Liceului „Adrian Păunescu” din comuna doljeană Bârca s-a sinucis, luni, chiar în magazia unităţii de învăţământ. El a...