NASA avertizează: avem cea mai fierbinte lună iulie din istoria omenirii

Data:

Share post:

În timp ce întreaga planetă este măturată de un val de căldură extremă, specialiştii avertizează că luna iulie 2023 va fi, probabil, cea mai fierbinte lună din ultimele „sute, dacă nu mii de ani” la nivel mondial.

Climatologul-şef al NASA a lansat o serie de concluzii fără precedent. Mai multe recorduri de căldură au fost deja doborâte în luna iulie. Acest fapt îl indică două instrumente ale Uniunii Europene şi Universităţii din Maine, în Statele Unite. Acestea combină datele de la sol şi din satelit pentru a crea modele care generează estimări preliminare.

Deşi cele două instrumente diferă uşor unul de celălalt, tendinţele de creştere a temperaturilor sunt fără echivoc. Acestea vor fi, probabil, reflectate în rapoartele lunare ale agenţiilor americane, care dispun de date mai consolidate, a declarat Gavin Schmidt, climatologul-şef al NASA.

Miercuri, observatorul european Copernicus avertizase deja că lumea este pe cale să înregistreze cea mai fierbinte lună iulie de la debutul măsurătorilor, după o lună iunie deja record.

„Observăm schimbări fără precedent în întreaga lume”, a declarat Gavin Schmidt, adăugând că „valurile de căldură din Statele Unite, Europa şi China bat recorduri”, mai ales că acestea nu pot fi atribuite doar fenomenului El Nino, „care abia a sosit”, arată Hotnews.

Valuri de caniculă în România

Temperaturile de peste 40 C au apărut tot mai des în verile din ultimii 25 de ani în România, cu maxime absolute ce au trecut de 44 C în 2007.

În cinci luni din an a fost depășit acest prag de 40 C, iar în două dintre aceste luni se întâmplă doar o dată la câteva decenii. Marți s-au înregistrat 40 de grade în România, iar sâmbătă acest prag ar putea fi depășit.

În România, până acum au fost două valuri de căldură persistentă, iar vârful caniculei va fi atins sâmbătă, când în extremitatea sudică a țării se vor înregistra temperaturi de până la 41 de grade Celsius la umbră, conform directorului Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Sâmbătă, 7 județe și Capitala se vor afla sub cod portocaliu de caniculă, potrivit meteorologilor.

În Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și în București se vor înregistra temperaturi maxime de 38-39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Începând de marți, un al treilea val de căldură intensă va lovi România. Acesta ar putea aduce temperaturi de 39-40 de grade Celsius.

„2024 va fi un an şi mai cald”

Fenomenele actuale sporesc probabilitatea ca 2023 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată. O astfel de probabilitate este în prezent de „50-50″, potrivit calculelor lui Gavin Schmidt. Alţi oameni de ştiinţă estimează însă o probabilitate de până la 80%, a adăugat acesta.

„Preconizăm că 2024 va fi un an şi mai cald. Deoarece îl vom începe cu fenomenul El Nino. Acesta se acumulează în acest moment şi care va atinge punctul culminant spre sfârşitul acestui an”, a subliniat Schmidt.

 

Articole similare

Românii vor putea înmatricula şi radia online autovehiculele. Legea merge la promulgare

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiect de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţã a Guvernului 38/2023 pentru modificarea...

Parlamentul European a aprobat primele norme ale UE care protejează jurnaliștii de procesele abuzive (SLAPP)

Prin votul de marți, eurodeputații își confirmă hotărârea de a proteja jurnaliștii, activiștii, cadrele universitare și organizațiile lor...

DEZASTRU găsit de ITM Gorj în cariera minieră unde în urm cu un an au murit trei oameni. Nu există nici măcar extinctoare de...

Activitatea derulată în cadrul carierelor miniere din județul Gorj  continuă să pună în pericol viața angajaților, fapt semnalat...

Din 3 milioane de tone de cereale care au intrat în România din Ucraina, doar 4 probe au avut probleme

O minciună despre cerealele din Ucraina demontată de autoritățile românești. Din totalul de peste 3,439 milioane de tone...