În contextul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Măsurii de investiții I.5 – Asigurarea eficienței energetice în sectorul industrial, Ministerul Energiei a lansat un nou apel de proiecte menit să ofere sprijin financiar pentru investiții integrate în eficiența energetică în sectorul industrial.
Apelul de proiecte este competitiv, iar perioada de depunere pentru sesiunea din ianuarie 2024 este stabilită între 8 ianuarie și 29 martie 2024. Finanțarea este destinată unor acțiuni precum instalarea sistemelor de management energetic, înlocuirea echipamentelor, modernizarea sistemelor de producție, recuperarea pierderilor de energie termică, implementarea de sisteme de telegestiune și achiziționarea de platforme digitale de monitorizare a datelor de consum. În cadrul acestui apel de finanțare nu sunt eligibile proiectele ce propun instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice.
Pe lângă Planul Național de Redresare și Reziliență, în decursul acestui an vor fi lansate și alte programe de finanțare, printre care se numără Electric UP și Fondul pentru Modernizare, care vor susține implementarea sistemelor de producere locală a energiei electrice și investițiile în capacități de stocare a energiei.
Bugetul alocat pentru PNRR I5 este de 62.000.000 euro, iar sprijinul financiar poate fi de cel mult 2.000.000 de euro per proiect.
În cadrul acestui apel este obligatorie realizarea unui audit energetic care să propună măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și reducerea intensității energetice față de anul de referință ales (2021, 2022 sau 2023).
Eligibilitatea beneficiarilor se restrânge la operatorii economici cu cod CAEN autorizat pentru industrie. Cheltuielile eligibile vizează în principal aspecte esențiale ale proiectelor și includ costurile asociate asistenței tehnice oferite de proiectant pe durata execuției lucrărilor, dirigenției de șantier, precum și cheltuielile cu proiectarea tehnică. Achiziția și montajul de utilaje și echipamente noi sunt de asemenea componente ale cheltuielilor eligibile.
Însă, există și categorii de cheltuieli care sunt neeligibile. Acestea includ cheltuielile pentru obținerea terenurilor, închirierea, achiziția de mijloace de transport precum autovehicule, excavatoare sau tractoare, și cheltuielile cu echipamentele second-hand.
Procesul de evaluare a proiectelor presupune verificări administrative și de eligibilitate, urmate de evaluarea tehnico-economică, proiectele admise urmând să avanseze în etapa precontractuală. Proiectele finanțate vor fi implementate până cel târziu la data de 31 decembrie 2025, urmând să fie monitorizate până în anul 2028.