Protest uriaş organizat de taximetrişti (VIDEO)

Data:

Share post:

Sute de taximetrişti din mai multe oraşe din ţară au participat astăzi la un protest uriaş. Oamenii au renunţat la curse şi au pornit în coloană pe străzile marilor oraşe, pentru a cere abrogarea unei Ordonanţe de Urgenţă din anul 2019, care reglementează transportul alternativ de persoane.

Şoferii de taxi reclamă că maşinile companiilor de ride sharing le fac concurenţă neloială. La Ploieşti, peste 100 de taximetre au participat la protest. Manifestaţia a fost autorizată de către municipalitate, numărul participanţilor depăşindu-l pe cel estimat iniţial. Peste 100 de taximetrişti au participat la protest şi la Timişoara.

În Suceava, sute de taximetrişti au circulat în coloană pe străzile din municipiu, claxonând îndelung pe întreg traseul. Şi la Braşov taximetriştii s-au încolonat şi au ieşit la protest, provocând nemulţumirea unora dintre participanţii la trafic.

Şi la Bacău peste 200 de taximetrişti s-au mobilizat pentru a participa la protest. Municipalitatea a autorizat acţiunea, iar taximetriştii au anunţat dinainte că nu vor bloca circulaţia şi vor respecta regulile impuse de Codul rutier pe traseul Strada Mărăşeşti – Calea Republicii- sediul primăriei – sediul Prefecturii.

La Cluj Napoca, traseul stabilit pentru protest a inclus sediile principalelor instituţii: Primăria, biroul de taxe şi impozite, ANAF, Consiliul Local, Prefectura şi, la final, Autoritatea Rutieră Română.

Şi la Botoşani aproximativ 200 de taximetrişti au mers în coloană, cu viteză redusă pe străzile din oraş.

Care sunt nemulţumirile

Protestatarii spun că şoferii care practică transportul alternativ le fac concurenţă neloială. Aceştia nu plătesc taxe şi practică tarife mult mai mici. Acest lucru, spun ei, conduce la intrarea în colaps a activităţii de taximetrie şi la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă la nivelul întregii ţări.

„Este singura meserie din ţară cu dublă reglementare, deşi avem legea 38/2003 (lege specială) a mai fost dată OUG 49/2019 care reglementează transportul alternativ de persoane care desfăşoară transport persoane în regim de taxi conform deciziei Curţii Europene de Justiţie din 2019) – 5 ani (2014 – 2019) au funcţionat ilegal neplătind taxe şi impozite de miliarde de euro la statul Român”, se arată într-un comunicat transmis de către Asociaţia Banat Taxi.

Taximetriştii cer abrogarea OUG 49/2019 privind transportul alternativ. Ei susţin că firmele de ride sharing precum Uber sau Bolt le fac concurenţă neloială. În timp ce pentru activitatea în regim taxi există în oraşe un număr limitat de licenţe, pentru maşinile de ride sharing nu există restricţii în acest sens.

Iniţiativa privind acest protest aparţine Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor în Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT), filiala Cluj. Aceştei iniţiative s-au alăturat taximetrişti din 29 de oraşe din toată ţara.

Oficialii ANPOTRT susţin că OUG 49/2019 este „neconstituţională şi ilegală”. Aceştia spun că jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale stabileşte că ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate dacă prin reglementările pe care le conţin au consecinţe pozitive în domeniile în care intervin şi prin adoptarea acestui act normativ nu se ” prejudiciază”, nu se „aduce atingere”, iar reglementările nu „antrenează consecinţe negative”, potrivit G4Media.

Articole similare

LIVE VIDEO | Noile măsuri fiscale, adoptate astăzi în şedinţa de Guvern. Declaraţiile lui Marcel Ciolacu

Pachetul de măsuri fiscale destinate reducerii deficitului bugetar în anii 2023 și 2024 este aprobat în şedinţa de...

INTERCEPTĂRI în ziua flagrantului. Buzatu nu era interesat de pescuit, ci doar să ridice șpaga: Pescuiesc 5 minute și plec!

Conform referatului DNA de arestare preventivă, Dumitru Buzatu a exercitat presiuni asupra angajaților din Consiliul Județean Vaslui pe...

Croaziera de trei ani: 148 de țări, 380 de destinații, șapte continente!

Ați visat vreodată să lăsați totul baltă și să plecați în lume? Sună bine, nu? Ocolul Pământului în...

Ruleta online: regina jocurilor de noroc îți dă întâlnire în mediul virtual

O roată cu 37 sau 38 de numere, o masă acoperită cu catifea verde pe care sunt scrise...