România va trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de vară. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că ora 03.00 va deveni ora 04.00.
Trecerea la ora de vara înseamnă că vom dormi cu o oră mai puţin, având în vedere că ceasurile vor fi date înainte, ziua de duminică devenind astfel cea mai scurtă zi din an, cu doar 23 de ore.
Medicii susţin că aceasta schimbare aduce oboseală, nervozitate şi scăderea randamentului. Au de suferit în special persoanele obişnuite să meargă la culcare târziu şi să se trezească devreme.
Ora oficială de vară este aplicată mereu între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Schimbarea nu va afecta mersul trenurilor de călători, dar vor fi întârzieri pentru mai multe trenuri aflate în circulaţie între orele 03.00 şi 04.00 (ora de iarnă). Astfel, trenurile vor ajunge la destinaţii la alte ore decât cele din programul obişnuit.
În urmă cu câțiva ani Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea orei în Europa, statele membre având libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Decizia fiecărui stat ar fi trebuit luată până în aprilie 2020, iar începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană, numai că pandemia de COVID, iar apoi conflictul din Ucraina au împiedicat această inițiativă. Țările Uniunii Europene ar fi trebuit să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice. Propunerea de renunţare la schimbare orei a apărut în 2018 şi ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus.
În Europa toate țările folosesc trecerea la ora de vară, mai puțin patru state – Islanda, Belarus, Turcia și Rusia.