UEFA examinează excluderea selecţionatei Belarusului din preliminariile EURO 2024

Data:

Share post:

Veşti proaste pentru echipa naţională de fotbal a Belarusului. Reprezentanţii UEFA vor examina o posibilă excludere a ţării din competiţiile organizate de ea, mai ales din preliminariile EURO 2024, la viitorul comitet executiv al forului fotbalistic european, pe 4 aprilie.

Anunţul despre intenţia UEFA a fost făcut vineri de televiziunea publică germană ARD, citată de AFP. În preliminariile Euro 2024, Belarus joacă în grupa din care face parte şi România. Cele două echipe se vor întâlni în 28 martie, la Bucureşti. Returul ar urma să îl joace pe 12 octombrie.

Primul meci din acest preliminarii va fi jucat de naţionala Belarusului împotriva Elveției, mâine. Naționala Belarusului este considerată gazdă, dar meciul va avea loc în Serbia, la Novi Sad.

„UEFA are de multă vreme intenţia să discute despre situaţia Belarusului la următoarea reuniune a comitetului nostru executiv”, a explicat preşedintele UEFA, slovenul Aleksander Ceferin, într-o scrisoare datată vineri, trimisă celor 100 de deputaţi ai Parlamentului European, scrisoare de care ARD a avut cunoştinţă.

Aproximativ 100 de europarlamentari de toate orientările politice au cerut UEFA la mijlocul lunii martie să excludă Belarusul din cauza legăturilor sale cu Rusia şi a situaţiei drepturilor omului din ţară.

Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, şi-a exprimat încă din septembrie 2022 dorinţa de a vedea Belarusul exclus de UEFA. Asta în condiţiile în care Germania va organiza Campionatul European de anul viitor (14 iunie – 14 iulie). Calificările au început în aceste zile.

După invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie 2022, Rusia a fost exclusă din competiţiile organizate de UEFA, spre deosebire de Belarus.

Decizia UEFA vine în contextul în care Comitetul Internațional Olimpic (CIO) analizează în prezent posibilitatea revenirii lor în costume neutre, cu simbolurile lor naționale, inclusiv pentru Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris. Președintele CIO, Thomas Bach, a declarat că nimeni nu ar trebui să fie discriminat din cauza pașaportului sau a țării sale de naștere. Ucraina a amenințat cu boicotarea Parisului, iar politicieni din domeniul sportului din 35 de țări se opun întoarcerii sportivilor din cele două țări.

Articole similare

Percheziţii într-un dosar de evaziune şi contrabandă: Bijuterii şi importante sume de bani, găsite de poliţişti la locuinţa unei tinere din Slatina

Două percheziţii au fost desfăşurate, în această dimineaţă, de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Olt,...

Se lucrează pe Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Piteşti. Imagini de pe şantier (FOTO)

Se lucrează intens pe Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Piteşti, transmit reprezentanţii Direcţiei Drumuri şi Poduri Craiova. Potrivit sursei...

Primarul fugar Cherecheş s-ar fi refugiat pe o insulă din Italia alături de mama şi soţia sa

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a fugit din țară vineri, cu câteva ore înainte de a...

Subprefectul de Olt reclamă că a răcit la plămâni pentru că prefectul n-a reparat centrala termică. Angajaţii prefecturii, nevoiţi să muncească în frig

Subprefectul de Olt Ana Maria Ciauşu reclamă, pe contul său de Facebook, că a răcit la plămâni deoarece...