Zeci de tractoare şi utilaje agricole, la Prefectura Olt. Fermierii protestează faţă de importurile de cereale din Ucraina (FOTO&VIDEO)

Data:

Share post:

Fermierii din Olt au protestat vineri, la Slatina, cu zeci de tractoare şi utilaje agricole care au trecut prin faţa sediului Prefecturii Olt.

Agricultorii cer separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de provenienţă, respectând culoarele de tranzit destinate Ucrainei, precum şi Asigurarea trasabilităţii importurilor printr-un control strict al calității și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole.

Totodată, fermierii cer activarea urgentă a măsurilor de salvgardare (a suspendării concesiilor tarifare) acordate prin Regulamentul (UE) 2022/870 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 şi revenirea la taxa vamală de bază.

„După cum am mai arătat, suspendarea tarifelor de import și a barierelor în comerţul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE, dar efectele sale sunt suportate în mod disproportionat de statele membre din proximitatea geografică a Ucrainei”, transmit fermierii.

O altă solicitare o reprezintă calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană, din care aceştia să fie compensați în baza unui mecanism de distribuție echitabil, pe întreaga durata a aplicării măsurilor de suspendare a taxelor vamale de import pentru comertul cu Ucraina.

De asemenea, se cere şi suspendarea, pe întreaga durată a concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina, a aplicării obligațiilor ce decurg din strategia „De la fermă la consumator”, a restricțiilor/conditionalităţilor cuprinse în PNS, concomitent cu evitarea elementelor neproductive (pârloagă) pe terenurile agricole si renuntarea la tintele stabilite fără o bază științifică pentru reducerea utilizării produselor de protecţie a plantelor.

Oamenii vor şi urgentarea acordării despăgubirilor pentru prejudiciile cauzate de secetă la culturile semănate în primăvara anului 2022, la un cuantum cel puțin similar cu instrumentul anterior asociat culturilor de toamnă 2021.

„Pierderile sunt mari, este greu să le cuantificăm în cifre”

Ilie Popescu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli Olt, a declarat că fermierii au deja pierderi mari şi că este nevoie să fie sprijiniţi de Uniunea Europeană şi de Guvernul României.

Foto Fermierii din Olt au protestat faţă de inundarea pieţei naţionale cu cereale din Ucraina. Zeci de tractoare şi utilaje agricole, la Prefectură (FOTO&VIDEO)

„Împreună cu colegii din coopertive şi fermieri din judeţ, protestăm în primul rând pentru a se dezvolta nişte culoare speciale pentru mărfurile agricole din Ucraina. Protestăm ca transabilitatea acestor produse să existe în realitate, nu să se facă hârtii prin spate şi să se inunde piaţa din România, iar atunci când sunt multe cereale preţurile se duc în jos iar noi fermierii suferim. Avem nişte costuri foarte mari de înfiinţare a culturii şi să ducă la falimentul nostru, pe care nu cred că şi-l doreşte nimeni.

Pierderile sunt mari, este greu să le cuantificăm în cifre, dar este clar că Uniunea Europeană împreună cu reprezentanții Guvernului României trebuie să creeze un sprijin pentru fermierii României care suferă. Noi înţelegem dificultăţile fermierilor ucraineni, suntem solidari cu ei, ştim ce înseamnă să munceşti pământul, să nu poţi să-ţi iei recolta, să nu poţi să-ţi vinzi recolta. Dar, avem nevoie şi noi de susţinerea asta. Să ştie fiecare ce are de făcut, să se ştie de pierderi, să fim susţinuţi într-o anumită măsură. Nu cerem nimic degeaba”, a declarat el.

Articole similare

GRAV accident rutier în Râmnicu Vâlcea. Cinci persoane, printre care doi copii, rănite în urma coliziunii dintre trei mașini 

UPDATE: Persoană căreia i-au fost efectuate manevrele de resuscitare a fost declarată decedată. „În cauză este vorba de un...

Maşină confiscată după un control în trafic. Şoferul a rămas şocat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat cu ocazia unui control un...

Avion obligat să aterizeze de urgenţă din cauza unei ameninţări cu bombă. A intervenit o echipă antitero

O aeronavă cu pasageri, care efectua un zbor charter din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă în...

Declaraţii halucinante lansate de un preot: „Şi fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la închisoare”

Un nou scandal zguduie Biserica Ortodoxă în urma unor declaraţii halucinante lansate de un preot. Este vorba despre...