CORESPONDENŢĂ de la Strasbourg | Cine este politicianul care l-ar putea concura pe Iohannis la şefia Consiliului European (VIDEO)

Data:

Share post:

Europarlamentarul Dragoş Tudorache (RENEW) a declarat, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii români, la Strasbourg, că numirea preşedintelui Klaus Iohannis la şefia Consiliului European este „doar o bârfă”, acest scenariu existând doar în media românească. Totodată, acesta afirmă că alţi politicieni ar putea prelua această funcţie, având în vedere actuala „realitate politică europeană”.

Dragoş Tudorache spune că Partidul Popular European (PPE), pe care Klaus Iohannis îl reprezintă, nu poate prelua atât şefia Comisiei Europene, cât şi pe cea a Consiliului European.

„Este doar o bârfă pentru că nu este un scenariu pe care nu l-am auzit nicăieri, aici, în altă parte decât în presa română. Doi, pentru că politic nu are cum să stea în picioare. Deci, pentru oricine înţelege un pic ecuaţia politică la nivel european, domnul Iohannis reprezintă PPE, domnul Michel, care pleacă, reprezintă Renew. Şi în oricare dintre cele două scenarii posibile te afli, fie în cel în care noua nominalizare va fi pe termenul firesc, legal, al mandatului, doar că va începe mai devreme, şi atunci nominalizarea va trebui să respecte ecuaţia politică ieşită din alegerile din luna iunie. Şi indiferent care va fi acel rezultat, în niciun caz PPE nu avea cum să aibă şi poziţia de preşedinte al Comisiei şi poziţia de preşedinte al Consiliului European. Nu are cum PPE să obţină un rezultat politic încât să-i permită „să tragă” de două ori, primele două poziţii. E clar că acea poziţie va fi fie a social-democraţilor, fie a liberalilor”, a declarat Tudorache.

Eurodeputatul RENEW mai spune că, în cazul în care ar fi vorba despre o persoană care să ocupe funcţia intermediar, aceasta ar putea fi o soluţie „tehnocrată”, fostul premier al Italiei Mario Draghi fiind un nume tot mai auzit la Strasbourg şi la Bruxelles. Politicianul italian nu mai este angrenat în vreo construcţie politică şi acest lucru ar putea fi agreat de totate familiile politice europene.

„În scenariul în care facem o nominalizare doar pentru perioada interimară, suntem în ecuaţia politică actuală, unde un înlocuitor ar trebui să fie un reprezentant al Grupului politic Renew. Sau, într-o formulă pur intermediară cvasi-tehnică, fie îl laşi pe actualul reprezentant al preşedinţiei rotative, De Croo, care printre altele este şi reprezentant al Grupului Renew, sau vii cu o persoană fără o legătură politică clară, care să poată să organizeze acele dezbateri fără un interes politic. Aici s-ar fi vehiculat numele lui Mario Draghi, fostul premier al Italiei. Care aduce şi are credibilitate în faţa tuturor liderilor europeni şi ar putea să fie un moment în care neutralitatea lui politică chiar poate fi un beneficiu. De aceea, orice alte scenarii sunt cumva hazardate. Nu că nu mi-aş dori să văd România fiind reprezentată în fruntea consiliului. O, ba da! De ce nu!? Avem toată îndreptăţirea s-o face, doar că ea trebuie pregătită şi gestionată în realitatea politică europeană”, a conchis Dragoş Tudorache.

Articole similare

Maşină condusă de un bărbat din Vitomireşti, implicată într-un accident în Vâlcea. Patru persoane rănite

Patru persoane au fost rănite, sâmbătă, după ce un autoturism condus de un bărbat din Vitomireşti, judeţul Olt,...

Mircea Geoană huiduit pe scenă, la Ziua comunei Coloneşti din judeţul Olt

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost huiduit la Coloneşti, în judeţul Olt, unde a participat la...

Bărbat muşcat de urs, într-o comună din Argeş

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost muşcat de un urs, vineri seară, în comuna...

Incident grav în Slatina: O tânără de 20 de ani amenințată cu cuțitul, agresorul în arest preventiv (VIDEO)

O tânără în vârstă de 20 de ani din Curtişoara a fost ameninţată cu cuţitul într-un bloc din...