CORESPONDENŢĂ de la Strasbourg | Eurodeputaţii dezbat situaţia din Ungaria (VIDEO)

Data:

Share post:

Miercuri dimineața, deputații europeni au discutat despre Consiliul European din decembrie, summit-ul special programat pentru 1 februarie și au evaluat situația din Ungaria.

În numele Președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene, ministrul Afacerilor Externe Hadja Lahbib a declarat că speră ca cele 27 de state membre să ajungă la un acord la 1 februarie privind reforma bugetului pe termen lung al UE, pentru a servi drept bază pentru negocierile cu Parlamentul. În ceea ce privește Ungaria, ea a afirmat că Președinția va continua să lucreze la procedura în curs a Articolului 7(1) și a anunțat că o nouă audiere cu Ungaria va avea loc în luna iunie. A subliniat că evaluarea implementării reformelor de către autoritățile ungare – pentru a permite deblocarea fondurilor UE – este o sarcină a Comisiei. „Sperăm că dialogul dintre Ungaria și Comisie va da roade”, a spus Lahbib.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a evidențiat rolul crucial al UE în navigarea lumii „într-o eră de confruntare și conflict, de fragmentare și teamă”. A indicat decizii semnificative luate de UE, cum ar fi noul pact privind migrația și azilul și deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, laudând aceasta pentru reformele sale democratice rapide și cuprinzătoare. A subliniat angajamentul UE față de o politică ambițioasă de extindere, planificând un UE cu peste 30 de state membre. Totodată, a subliniat necesitatea revizuirii bugetului UE pentru a asigura un sprijin continuu, substanțial și sustenabil pentru Ucraina. Referitor la situația din Ungaria, președintele von der Leyen a apărat decizia recentă a Comisiei de a debloca o parte din fondurile UE reținute. Această decizie a intervenit în urma angajamentului Ungariei de a efectua reforme judiciare în răspuns la mai multe recomandări din partea UE, a explicat ea, adăugând că aproximativ 20 de miliarde de euro rămân înghețate.

Mai mulți deputați europeni au lăudat deciziile istorice ale Consiliului European privind extinderea UE, cum ar fi deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, dar au fost dezamăgiți de eșecul de a ajunge la un acord cu privire la revizuirea bugetului pe termen lung al UE și sprijinul suplimentar pentru Ucraina. Consiliul European trebuie să livreze, au spus aceștia, și să fie pregătit să ia în considerare toate opțiunile posibile, sugerând posibilitatea de cooperare consolidată sau avansarea procedurii Articolului 7 pentru a li se retrage Ungariei drepturile de vot.

Mai mulți deputați au cerut liderilor UE să nu cedeze șantajului Ungariei, să furnizeze informații suplimentare despre deblocarea de către Comisie a elementelor de finanțare a UE care au fost blocate din cauza mecanismului statului de drept și să răspundă cererilor Parlamentului privind Articolul 7. De asemenea, deputații au subliniat necesitatea menținerii unei comunicări deschise cu Ungaria și ascultării preocupărilor acesteia.

Unii vorbitori au dorit, de asemenea, să se reanimeze ideea unei Uniuni Europene a Apărării pentru a fi pregătiți să facă față lui Putin. Alții au subliniat necesitatea evitării măsurilor de austeritate și de a furniza mai multe fonduri UE pentru cauze sociale și de mediu.

Puteți urmări dezbaterea completă aici:

 

 

 

Articole similare

Astăzi se sărbătoreşte Ziua mondială a libertăţii presei

Astăzi, 3 mai, este sărbătorită Ziua mondială a libertăţii presei. În acest an aceasta este dedicată importanţei jurnalismului...

Un liberal, fost director de șaormerie și șef la salubritate în Craiova, numit la conducerea Oficiului pentru Licenţă Industrială

Premierul Marcel Ciolacu l-a numit miercuri pe Flavius-Adrian Sirop în funcția de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de...

Bărbat băgat cu forţa într-o dubă în mijlocul zilei. Poliţiştii l-au găsit şi l-au dus de urgenţă la spital

Un bărbat care ar fi fost băgat cu forța într-o autoutilitară, la un complex rezidențial din Sectorul 1,...

Sondaj CURS: SOS Romania, PER și REPER, dezastru la intenția de vot în București

Alegătorii din București ar vota doar în proporție de 2% cu partide precum SOS Romania, PER REPER, arată...