CORESPONDENŢĂ de la Strasbourg | Eurodeputaţii dezbat situaţia din Ungaria (VIDEO)

Data:

Share post:

Miercuri dimineața, deputații europeni au discutat despre Consiliul European din decembrie, summit-ul special programat pentru 1 februarie și au evaluat situația din Ungaria.

În numele Președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene, ministrul Afacerilor Externe Hadja Lahbib a declarat că speră ca cele 27 de state membre să ajungă la un acord la 1 februarie privind reforma bugetului pe termen lung al UE, pentru a servi drept bază pentru negocierile cu Parlamentul. În ceea ce privește Ungaria, ea a afirmat că Președinția va continua să lucreze la procedura în curs a Articolului 7(1) și a anunțat că o nouă audiere cu Ungaria va avea loc în luna iunie. A subliniat că evaluarea implementării reformelor de către autoritățile ungare – pentru a permite deblocarea fondurilor UE – este o sarcină a Comisiei. „Sperăm că dialogul dintre Ungaria și Comisie va da roade”, a spus Lahbib.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a evidențiat rolul crucial al UE în navigarea lumii „într-o eră de confruntare și conflict, de fragmentare și teamă”. A indicat decizii semnificative luate de UE, cum ar fi noul pact privind migrația și azilul și deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, laudând aceasta pentru reformele sale democratice rapide și cuprinzătoare. A subliniat angajamentul UE față de o politică ambițioasă de extindere, planificând un UE cu peste 30 de state membre. Totodată, a subliniat necesitatea revizuirii bugetului UE pentru a asigura un sprijin continuu, substanțial și sustenabil pentru Ucraina. Referitor la situația din Ungaria, președintele von der Leyen a apărat decizia recentă a Comisiei de a debloca o parte din fondurile UE reținute. Această decizie a intervenit în urma angajamentului Ungariei de a efectua reforme judiciare în răspuns la mai multe recomandări din partea UE, a explicat ea, adăugând că aproximativ 20 de miliarde de euro rămân înghețate.

Mai mulți deputați europeni au lăudat deciziile istorice ale Consiliului European privind extinderea UE, cum ar fi deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, dar au fost dezamăgiți de eșecul de a ajunge la un acord cu privire la revizuirea bugetului pe termen lung al UE și sprijinul suplimentar pentru Ucraina. Consiliul European trebuie să livreze, au spus aceștia, și să fie pregătit să ia în considerare toate opțiunile posibile, sugerând posibilitatea de cooperare consolidată sau avansarea procedurii Articolului 7 pentru a li se retrage Ungariei drepturile de vot.

Mai mulți deputați au cerut liderilor UE să nu cedeze șantajului Ungariei, să furnizeze informații suplimentare despre deblocarea de către Comisie a elementelor de finanțare a UE care au fost blocate din cauza mecanismului statului de drept și să răspundă cererilor Parlamentului privind Articolul 7. De asemenea, deputații au subliniat necesitatea menținerii unei comunicări deschise cu Ungaria și ascultării preocupărilor acesteia.

Unii vorbitori au dorit, de asemenea, să se reanimeze ideea unei Uniuni Europene a Apărării pentru a fi pregătiți să facă față lui Putin. Alții au subliniat necesitatea evitării măsurilor de austeritate și de a furniza mai multe fonduri UE pentru cauze sociale și de mediu.

Puteți urmări dezbaterea completă aici:

 

 

 

Articole similare

Bărbat muşcat de urs, într-o comună din Argeş

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost muşcat de un urs, vineri seară, în comuna...

Incident grav în Slatina: O tânără de 20 de ani amenințată cu cuțitul, agresorul în arest preventiv (VIDEO)

O tânără în vârstă de 20 de ani din Curtişoara a fost ameninţată cu cuţitul într-un bloc din...

Bărbat arest după ce ar fi violat-o pe fiica de 13 ani a concubinei sale

Un bărbat, în vârstă de 49 de ani, din Sălaj a fost arestat preventiv pentru că ar fi...

Accident cumplit. Un motociclist a murit după ce s-a izbit într-o cisternă

Tragedie pe şosea. Un motociclist, în vârstă de 35 de ani a murit, astăzi, în judeţul Satu Mare, după...