​Cum poate fi recuperată taxa de primă înmatriculare, dar și dobânda aferentă. A apărut un nou ordin

Data:

Share post:

Un nou ordin al ministrului Finanțelor, care a fost publicat în Monitorul oficial, prevede că taxa de primă înmatriculare poate fi recuperată. De asemenea poate fi recuperată cu dobânda aferentă de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.

Potrivit consultantul fiscal Adrian Bența, citat de HotNews, acest nou ordin se adresează acelor contribuabili care nu s-au încadrat în condițiile legislației anterioare.

Pentru a beneficia de restituire, proprietarul autoturismului la data plății taxei de primă înmatriculare trebuie să depună o cerere la organul fiscal la care este arondat. În cerere se va menționa contul unde dorește să încaseze suma restituită și datele de identificare a respectivului autoturism.

Ce prevede noul ordin

Prin intermediul ordinului sunt adoptate următoarele documente:

  • Referat privind soluţionarea cererii de restituire;
  • Decizie de soluţionare a cererii privind restituirea sumelor;
  • Decizie de respingere a cererii de restituire a sumelor;
  • Proces-verbal privind calculul dobânzilor aferente sumelor;
  • Borderou privind programarea plăţii sumelor;
  • Evidenţa cererilor de restituire şi a sumelor aprobate la restituire;
  • Dispoziţie de restituire a unor sume;
  • Dispoziţie de respingere a cererii privind confirmarea plăţii efectuate eronat;
  • Situaţia centralizatoare a deciziilor de soluţionare a cererilor privind restituirea sumelor.

“După cum se cunoaște, de mai mulți ani autoritățile din România au adoptat legislația privind restituirea taxei de primă înmatriculare a unui autoturism pentru sumele plătite de contribuabili după data de 1 ianuarie 2007 indiferent de denumirea oficială a acestei taxe și de modul de calcul”, amintește Bența pentru HotNews.

Unii contribuabili nu s-au încadrat în condițiile legislației anterioare și nu au beneficiat de restituirea acestei taxe astfel încât în Monitorul Oficial nr. 646 din 29 iunie 2022 a fost publicată OUG nr. 93/2022 privind restituirea taxei de primă înmatriculare ce reglementează o nouă procedură de restituire a taxei către persoanele interesate cu posibilitatea de depunere a cererii de restituire într-o perioadă maximă de 5 ani de la intrarea în vigoare a ordonanței, respectiv până în data de 29 iunie 2027, potrivit HotNews.

Articole similare

Bătrână din Olt ucisă cu brutalitate de nepoata sa (VIDEO)

O tânără în vârstă de 29 de ani, din Slatina, a fost reţinută după şi-a ucis cu brutalitate...

Şarpe de peste un metru şi jumătate, scos cu jandarmii dintr-un garaj (VIDEO)

Jandarmii din judeţul Mehedinţi au intervenit în comuna Devesel pentru a îndepărta un şarpe găsit într-un garaj. Reptila...

Copilă de 13 ani, agresată sexual de unchiul său. Poliţia a deschis o anchetă

Poliţia a deschis o anchetă după ce o copilă de doar 13 ani ar fi fost agresată sexual...

Nicușor Dan, felicitat telefonic de Marcel Ciolacu după rezultatele alegerilor: „Mi-a zis că ar trebui să vorbim de viitorul Bucureştiului”

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, spune că, după rezultatul alegerilor, premierul Marcel Ciolacu l-a sunat să-l felicite...