Un nou ordin al ministrului Finanțelor, care a fost publicat în Monitorul oficial, prevede că taxa de primă înmatriculare poate fi recuperată. De asemenea poate fi recuperată cu dobânda aferentă de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.
Potrivit consultantul fiscal Adrian Bența, citat de HotNews, acest nou ordin se adresează acelor contribuabili care nu s-au încadrat în condițiile legislației anterioare.
Pentru a beneficia de restituire, proprietarul autoturismului la data plății taxei de primă înmatriculare trebuie să depună o cerere la organul fiscal la care este arondat. În cerere se va menționa contul unde dorește să încaseze suma restituită și datele de identificare a respectivului autoturism.
Ce prevede noul ordin
Prin intermediul ordinului sunt adoptate următoarele documente:
- Referat privind soluţionarea cererii de restituire;
- Decizie de soluţionare a cererii privind restituirea sumelor;
- Decizie de respingere a cererii de restituire a sumelor;
- Proces-verbal privind calculul dobânzilor aferente sumelor;
- Borderou privind programarea plăţii sumelor;
- Evidenţa cererilor de restituire şi a sumelor aprobate la restituire;
- Dispoziţie de restituire a unor sume;
- Dispoziţie de respingere a cererii privind confirmarea plăţii efectuate eronat;
- Situaţia centralizatoare a deciziilor de soluţionare a cererilor privind restituirea sumelor.
“După cum se cunoaște, de mai mulți ani autoritățile din România au adoptat legislația privind restituirea taxei de primă înmatriculare a unui autoturism pentru sumele plătite de contribuabili după data de 1 ianuarie 2007 indiferent de denumirea oficială a acestei taxe și de modul de calcul”, amintește Bența pentru HotNews.
Unii contribuabili nu s-au încadrat în condițiile legislației anterioare și nu au beneficiat de restituirea acestei taxe astfel încât în Monitorul Oficial nr. 646 din 29 iunie 2022 a fost publicată OUG nr. 93/2022 privind restituirea taxei de primă înmatriculare ce reglementează o nouă procedură de restituire a taxei către persoanele interesate cu posibilitatea de depunere a cererii de restituire într-o perioadă maximă de 5 ani de la intrarea în vigoare a ordonanței, respectiv până în data de 29 iunie 2027, potrivit HotNews.