De ce unii posesori de panouri fotovoltaice modifică ilegal setările invertoarelor și injectează mai multă electricitate în rețea

Data:

Share post:

​Unii români au găsit o nouă metodă de a-și rotunji veniturile încălcând legea: își instalează panouri fotovoltaice și umblă la setările invertorului pentru a putea introduce o cantitate mai mare de energie în rețea. Acest lucru este ilegal, întrucât duce la destabilizarea tensiunii din sistem și poate provoca pene de curent pentru toți consumatorii din zonă.

„Problema dezechilibrelor din rețea este destul de accentuată. Ce se întâmplă: am avut mai multe discuții cu operatorii de distribuție care deja își pun probleme. Există localități unde sunt 20-30-60 de prosumatori, din care pot fi 4-5, dacă nu chiar 10 pe același ax de joasă tensiune. Efectele tehnice sunt creșterea tensiunii, ceea ce este foarte greu de gestionat”, a afirmat, recent, Viorel Alicuș, director în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit acestuia, unii instalatori dezvăluie prosumatorilor parolele de la invertoare, iar aceștia accesează și modifică setările echipamentelor, pentru a injecta o cantitate cât mai mare de electricitate în rețea, ceea ce este ilegal.

„Politica celor care produc invertoare, care sunt echipamente aferente instalațiilor solare, este să nu permită accesul la setările invertorului decât aceluia care a realizat instalația. Dumneavoastră, beneficiar, nu aveți acces să modificați aceste date.

Din păcate, unii instalatori lasă aceste parole, se accesează o pagină de internet și se fac modificări. Pe lângă faptul invertorul s-ar putea defecta, există și riscul de a modifica pragurile de tensiune care sunt în conformitate cu normele emise de ANRE”, a completat reprezentantul instituției de reglementare.

Ce se întâmplă când modificăm setările invertorului

De principiu, invertorul funcționează la 253 de volți și, când ajunge la această tensiune, începe să micșoreze cantitatea de energie care este injectată în rețea.

Dar când cineva modifică tensiunea în invertor și o setează la o valoare mai mare, pentru a injecta mai multă energie, în același timp generează o tensiune mai mare în întreaga rețea. Acest lucru, pe lângă faptul că îi poate distruge propriile electrocasnice, poate duce la deconectarea postului de transformare din zonă.

Propunerea ANRE este ca distribuitorii să aibă posibilitatea legală de a accesa aceste invertoare, pentru a le putea opri automat.

„O soluție ar fi accesul distribuitorilor la aceste invertoare și posibilitatea utilizării invertoarelor ca mijloc de echilibrare a rețelei. Acest lucru nu se întâmplă acum, dar ar trebui introdus prin lege”, a mai spus Alicuș.

Pe lângă problemele tehnice, dezechilibrele din rețea se traduc prin costuri financiare pe care furnizorii le acoperă ulterior tot din prețul plătit de restul consumatorilor finali de energie.

În acest moment există în România circa 100.000 de prosumatori, cu o putere instalată totală de aproximativ 1.400 de MW, cât cele două reactoare nucleare de la Cernavodă la un loc.

Potrivit ANRE, persoanele fizice au panouri solare cu o putere medie de 5,6 kW pe locul de consum, iar persoanele fizice, 55-56 de kW pe locul de consum, potrivit hotnews.ro.

Articole similare

Maşină condusă de un bărbat din Vitomireşti, implicată într-un accident în Vâlcea. Patru persoane rănite

Patru persoane au fost rănite, sâmbătă, după ce un autoturism condus de un bărbat din Vitomireşti, judeţul Olt,...

Mircea Geoană huiduit pe scenă, la Ziua comunei Coloneşti din judeţul Olt

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost huiduit la Coloneşti, în judeţul Olt, unde a participat la...

Bărbat muşcat de urs, într-o comună din Argeş

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost muşcat de un urs, vineri seară, în comuna...

Incident grav în Slatina: O tânără de 20 de ani amenințată cu cuțitul, agresorul în arest preventiv (VIDEO)

O tânără în vârstă de 20 de ani din Curtişoara a fost ameninţată cu cuţitul într-un bloc din...