Decizie luată în CSAT. România cumpără avioane de ultimă generație F-35

Data:

Share post:

România va cumpăra avioane de ultimă generație F-35. Decizia a fost luată în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care a aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a.

Şedinţa CSAT a avut loc astăzi, la Palatul Cotroceni.

Potrivit unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială, în cadrul ședinței „a fost analizată şi dezvoltarea aviației militare a României”, în condițiile în care „realizarea unor capabilităţi operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României”.

Potrivit sursei citate, „spectrul capabilităților de apărare menționate va include, printre altele, capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță”.

CSAT precizează că avioanele F-35 sunt „dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie” și „permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”.

Situația de securitate din regiunea Mării Negre dezbătută în CSAT

Potrivit Administrației Prezidențiale, agenda reuniunii s-a axat, în principal, pe situația de securitate din regiunea Mării Negre și pe implicațiile pentru România, pe fondul celor mai recente evoluții, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, al intervențiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova, precum și în contextul perspectivelor de continuare a sprijinului NATO, al Uniunii Europene și al comunității internaționale pentru Ucraina.

Membrii Consiliului au stabilit, totodată, că efortul României trebuie să continue să fie unul cuprinzător, care să asigure sprijinul necesar și pentru ceilalți parteneri vulnerabili din regiune. Este vorba, în primul rând, despre Republica Moldova, care, după Ucraina, este cea mai expusă agresiunilor și presiunilor ruse.

Avioanele F-35, după 2030

Klaus Iohannis deja anunțase încă din februarie 2022 că România va achiziționa modelul F-35, avionul de generația a 5-a produs de Lockheed Martin și care a început să fie cel mai selectat avion nou a multor state membre NATO, inclusiv Norvegia care face trecerea de la F-16, avioane ce vor ajunge astfel la noi.

Tranziția spre avioanele de generația a V-a, chiar dacă teoretic este programată să aibă loc după 2030, va dura ani și presupune pe lângă contracte semnate din timp și plăți mari făcute în tranșe înainte de a vedea efectiv aparatele livrate, și pregătiri ce țin de infrastructură, logistică și de pregătire a piloților.

Articole similare

Biciclist în stare de inconştienţă, după ce a fost lovit de un autoturism, pe un drum din Dolj

Un biciclist în vârstă de 56 de ani, din comuna Negoi, judeţul Dolj, a ajuns la spital după...

PressOne: Râmnicu Vâlcea se transformă treptat în Gutău City

Râmnicu Vâlcea a devenit treptat un „oraș de familie”, unde urbanizarea accelerată și investițiile publice sunt strâns legate...

Escrocherie cu criptomonede. Un bărbat din Vâlcea, reținut după ce a înșelat o femeie cu 100.000 de euro

Un bărbat de 44 de ani din localitatea Dăești, Vâlcea, este acuzat că a indus în eroare o...