Pesta porcină africană contină să creeze probleme la nivel naţional. Ieri zece focare de pestă porcină africană (PPA) erau active în România.
Un focar este înregistrat într-o exploataţie comercială şi nouă la nivelul gospodăriilor populaţiei, arată datele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), publicate joi, relatează Agerpres.
Potrivit sursei citate, în ultima săptămână au fost stinse 4 focare de pestă porcină africană (PPA). Datele ANSVSA relevă faptul că din 2017 şi până în prezent au fost stinse 5.979 de focare de pestă porcină africană.
De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 7.171 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.
Porcii mistreţi, vectorul principal de transmitere
Virusul care provoacă pesta porcină africană este foarte rezistent, iar mortalitatea se apropie de 100%. Nu există vaccin, iar singura metodă de a eradica boala este sacrificarea întregului efectiv de animale, distrugerea furajelor și a așternutului, dezinfecția utilajelor, a materialelor, a adăposturilor. Deși virusul nu afectează omul, acesta poate rezista în carnea congelată timp de aproape doi ani.
În prezent, vectorul principal pare să fie reprezentat de porcii mistreți, virusul fiind adus în gospodăriile populației de cei care muncesc sau se deplasează în zonele frecventate de mistreții bolnavi. De aceea, crescătorii de animale sunt sfătuiți să nu mai intre în exploatații cu hainele sau cu încălțămintea cu care au muncit în pădure sau la câmp. Totodată, cei care dețin animale nu ar trebui să permită accesul persoanelor străine în gospodăriile proprii.