PNL propune un prag mai mic de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu

Data:

Share post:

Grupul PNL din Camera Deputaților a stabilit să susțină un prag al prejudiciului pentru infracțiunea de abuz în serviciu mai mic decât cel propus anterior de Ministerul Justiţiei, de 9.000 de lei, și mult mai mic decât cel votat în Senat. Decizia a fost luată în urma unei discuții ce a avut loc astăzi cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Liderul grupului PNL, Gabriel Andronache, a afirmat că, în urma discuţiilor şi a argumentelor de constituţionalitate, Curtea Constituţională obligă impunerea unui prag, deşi majoritatea liberalilor consideră că nu este necesar. Propunerea grupului PNL este ca acest prag să fie de două salarii minime pe economie. Salariul minim pe economie este de 3.000 de lei.

„Mai departe, grupul PNL vine şi propune ca acest prag să fie două salarii minime pe economie. E o propunere pe care o vom dezbate şi care, din punctul nostru de vedere, arată faptul că depăşim ceea ce Curtea a subliniat, anume aspectul derizoriu. În viziunea Curţii Constituţionale, nu în viziunea noastră, pentru că, repet, noi considerăm că nu e necesar un prag, cel puţin sub aspect politic, cu privire la această faptă despre care se discută”, a adăugat Andronache, potrivit Agerpres.

Întrebat în legătură cu pragul înaintat de coaliţie şi de ministrul Justiţiei de 9.000 lei, Andronache a spus: „Este o propunere care va fi discutată şi aceea probabil în cadrul comisiei”.

„Propunerea despre care faceţi dumneavoastră vorbire se referă la trei salarii minime pe economie, a avut în vedere acelaşi criteriu, şi anume: dacă un salariu minim a fost declarat ca fiind derizoriu de Curtea Constituţională, (…) propunerea cu trei salarii minime pe economie depăşeşte critica de neconstituţionalitate şi face această reglementare constituţională, face ca acest jalon să fie îndeplinit, nu să fie în pericol şi România să nu piardă bani”, a mai arătat Andronache.

Senatul a votat un prag de 250.000 de lei

Senatul a adoptat, în şedinţa de plen de miercurea trecută, proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Codului penal şi a altor acte normative, pentru punerea în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale, prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei. Proiectul se află în prezent în dezbaterea Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor.

Articole similare

Dragoş Andreescu, tânărul pasionat de istorie care organizează tururi ghidate prin clădirile vechi din Craiova şi Oltenia

Dragoş Andreescu este un tânăr care, după mai bine de un deceniu în care a luat la pas...

Posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României, detectată de Sistemul de supraveghere radar

Sistemul de supraveghere radar a semnalat, noaptea trecută, o potențială intrare neautorizată în spațiul aerian național, confirmă Ministerul...

Dana Roba a chemat ambulanţa de urgenţă! Cu ce probleme se confruntă după ce a suferit mai multe operaţii complicate

Dana Roba l-a confruntat în sala de judecată pe Daniel Balaciu, cel care a agresat-o fizic, dar a...

Cafeaua de după-amiază. Consecințele unui obicei foarte des întâlnit

Cafeaua de după-amiază este un obicei foarte des întâlnit, în rândul persoanelor active. Cei care aumult de...