Substanțe nocive din șampoane și alternativele lor sănătoase

Data:

Share post:

În șampoane, ca în orice alte produse de îngrijire personală, pot exista și substanțe chimice care pot să-i facă mai mult rău părului decât să-l ajute să fie frumos și sănătos.

Este deosebit de important să știm să le identificăm pe acestea și să găsim alternative mult mai sănătoase pentru ele. De aceea, este important ca, atunci când vrei să cumperi un sampon, să citești eticheta și să identifici numărul substanțelor care te ajută în comparație cu cele care pot să îți fie dăunătoare.

Substanțe nocive pentru părul tău

Odată cu trecerea timpului, de la a folosi produse complet naturale, s-a ajuns la a folosi produse de îngrijire personală care au și ingrediente chimice, unele dintre ele dăunătoare. Cu toate acestea, în ultima perioadă se observă un trend crescător în ceea ce privește revenirea la produsele cu ingrediente cât mai multe inspirate din natură versus cele din laborator.

Dintre substanțele nocive pentru părul tău, am ales să vorbim azi despre sulfați și parabeni, siliconi și coloranți artificiali. Nu doar îți spunem despre cât rău îți pot face, ci îți dăm și alternative naturale pentru acestea.

Sulfați și parabeni

Deseori auzim cuvintele sulfați și parabeni alăturate efectelor nocive și, din păcate, acesta este și adevărul.

Printre problemele pe care acestea le aduc părului, amintim:

  • uscarea excesivă a părului;
  • iritarea scalpului și a pielii din jurul părului;
  • diverse reacții alergice;
  • pot provoca dereglări hormonale;
  • fac părul mult mai sensibil la efectele nocive ale mediului înconjurător.

Cu toate acestea, există și alternative naturale și mult mai sănătoase, cum ar fi:

  • sulfiți mai blânzi, cum ar fi sulfonii din alcool, care curăță eficient, însă nu distrug  uleiurile naturale ale părului.
  • în loc de parabeni, poți să găsești conservanți naturali precum acidul citric, vitamina E, diverse uleiuri esențiale sau extract de semințe de strugure.

Silicon

Siliconul este un ingredient foarte folosit, atât în șampoane, cât și în alte produse de îngrijire a părului. Acesta oferă netezire și strălucire firului de păr și este de la sine înțeles de ce este atât de întâlnit și folosit.

Cu toate acestea, știm că aspectul părului nu este cel mai important ci, mai degrabă, sănătatea lui. Siliconul folosit în exces și foarte frecvent poate să aducă următoarele daune:

  • contribuie la acumularea reziduurilor pe firul de păr, împiedicând astfel alte substanțe benefice să intre în acesta;
  • la fel ca și sulfiții, usucă părul și irită scalpul;
  • îngrașă părul mai repede.

O alternativă sănătoasă la silicon sunt uleiurile naturale, precum cel de argan, de jojoba sau de cocos. Oricare dintre aceștia hidratează părul și îi oferă automat și strălucirea pe care o merită, în mod natural.

Coloranți artificiali

Știm prea bine că ce e colorat place ochiului și tocmai de aceea au apărut pe piață și șampoanele și gelurile de duș sau săpunuri colorate. Cu toate acestea, nu înseamnă că sunt întotdeauna și sănătoase. Coloranții pe care îi conțin pot să fie naturali sau artificiali.

Despre efectele negative ale celor artificiali vorbim azi, iar acestea sunt:

  • diverse reacții alergice;
  • decolorarea părului;
  • sensibilitatea la anumite substanțe, care duce la iritabilitate.

Ce bine însă că natura ne-a dat alternative, care sunt:

  • curcuma;
  • ceaiul de mușețel;
  • henna;
  • cafeaua sau ceaiul negru;
  • școrțișoara;
  • gălbenelele;
  • sflecla roșie.

Fiecare dintre aceste substanțe chimice are rolul ei în compoziția șamponului sau a oricărui alt produs de îngrijire, însă ce contează mult este procentul în care acestea se găsesc în fiecare produs în parte. Dacă sunt folosite alături de ingrediente naturale, atunci efectele lor vor fi mai puțin nocive. Mai mult, poți să întrerupi folosirea acestora pentru o perioadă în care să faci cure care să conțină produse cu multe ingrediente naturale.

Cel mai important este, însă, atunci când vine vorba despre frumusețea și sănătatea părului tău, să nu faci rabat de la calitatea produselor pe care le folosești pentru îngrijire. Citește cu atenție ingredientele de pe etichetă și, cu cât sunt mai naturale, cu atât mai bine. Chiar dacă prețul poate este unul puțin mai mare, investiția în sănătate o vei vedea în timp. 

Credite foto: unsplash.com

Articole similare

Procurorii DIICOT au săltat un bărbat care vindea droguri în judeţele Olt şi Vâlcea

Un bărbat din judeţul Olt a fost reţinut şi ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile, pentru trafic...

Schimbări la Spitalul Slatina. 13 cabinete medicale se mută într-o altă clădire din oraş

Începând cu data de 7 mai 2024, 13 cabinete de specialitate din Ambulatoriul integrat Spitalului Județean de Urgență...

Preşedintele clubului Rapid, urmărit penal în dosarul introducerii ilegale de materiale pirotehnice pe stadioane

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti,...

Gunoiul selectiv din Slatina, colectat în containere subterane

Municipiul Slatina va avea şi containere „underground” pentru gunoiul selectiv, după ce a fost printre primele oraşe din...