Femeie operată de o tumoră gigant

Data:

Share post:

O echipă de medici chirurgi din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoşani au ajutat o femeie să „slăbească” cu peste 45 de kilograme, după ce au extirpat o tumoră gigant. Este cea mai mare din istoria medicală a judeţului.

Botoșăneanca are 41 de ani şi este dintr-o comună din nordul judeţului. De mai bine de doi ani aceasta a început să ia în volum în zona abdominală. Femeia, însă, a continuat să ignore starea în care era, de frica de medici. În cele din urmă s-a prezentat la spital, abia putând respira, din cauza presiunii pe care o resimţea la nivelul organelor interne. La finele săptămânii trecute s-a prezentat la Urgențe, spunându-le medicilor că se simţea balonată şi se sufoca.

În urma unui examen ecografic medicii au depistat o tumoră gigant la nivelul unuia dintre ovare. Ca tratament a fost indicată operaţia de extirpare a tumorii, care începea să pună viaţa în pericol.

„A fost pregătită preoperator și luni s-a intervenit chirurgical. Am ajuns la un perete al tumorii, pe care l-am incizat un pic. Am făcut o aspiraţie de circa 36 de litri, aceștia sunt diagnosticați matematic pe aspirator, măsurați mililitru cu mililitru. După care am constat că în cadrul primei membrane tumorale exista încă o tumoră, care era de fapt o tumoră chistică de ovar stâng, poziționată în flancul drept al abdomenului. Am desprins tumora de bază cu această primă peliculă, pe care am incizat-o. De asemenea, trebuie să înțelegeți că peretele doamnei s-a dezvoltat atât de mult, ca într-o eventraţie abdominală. La aproape o oră după operaţie pacienta era OK, detubată şi părea contrariată că i-a dispărut complet acea formaţiune de pe abdomen”, a precizat medicul primar chirurg Iulian Preda, medicul şef al secţiei chirurgie generală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Operație record pentru o tumoră gigant

Tumora de peste 45 de kilograme, extirpată de echipa de chirurgi botoşăneni, este cea mai mare din istoria medicală a judeţului. Recordul în această materie îl deţinea o tumoră de 26 de kilograme operată la Maternitatea Botoşani.

Potrivit specialiştilor, astfel de intervenţii sunt extrem de dificile, având în vedere mărimea tumorii. La o astfel de tumoră sunt o serie de factori de risc la extirpare. Asta pentru că se pune presiune pe artere importante, care ulterior sunt eliberate, în momentul scoaterii tumorii. Din fericire, intervenţia a decurs foarte bine, pacienta fiind stabilă. Aceasta a fost internată în secţia de terapie intensivă, fiind ţinută pentru monitorizare atentă a funcţiilor vitale. 

Intervenţia chirurgicală a durat aproape trei ore, iar echipa operatorie a fost condusă de medicul primar Iulian Preda. Acesta a fost asistat de medicul primar chirurg Bogdan Viziteu şi medicul anestezist Ana-Maria Zamosteanu, echipa fiind completată de asistentele Brânduşa Melinte şi Maria Turiceanu. Medicul care a condus operaţia nu este la prima astfel de intervenţie. În urmă cu exact doi ani a fost extirpată o tumoră de peste 24 de kilograme de o altă echipă condusă de el, potrivit monitorulbt.ro. 

Articole similare

Accident între un autocar şi un autoturism în Vâlcea, soldat cu un mort. Unul dintre şoferi era băut

Un bărbat în vârstă de 65 de ani, din Râmnicu Vâlcea, a decedat, joi, în urma unui accident...

Escroci treziţi cu mascaţii. Falsificau buletine şi făceau credite pe numele victimelor

Poliţiştii constănţeni au descins astăzi la Focşani, în judeţul Vrancea, şi în localitatea Drăgăneasa, din judeţul Prahova, la...

Aparat de zbor prăbuşit, ascuns luni de zile de autorităţi

Un aparat de zbor de mici dimensiuni, provenind cel mai probabil din Ucraina, a fost descoperit în urmă...

Copil de doar şapte ani, mort după un accident cumplit. A fost chemat şi elicopterul SMURD

Un copil în vârstă de doar şapte ani şi-a pierdut viaţa, astăzi, în urma unui accident cumplit petrecut...