Președintele Consiliul Naţional de Etică a demisionat după ce instituția a hotărât că ministrul Bode nu a plagiat

Data:

Share post:

Președintele Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), prof. dr. Dacian C. Dragoş, și-a înaintat miercuri seară demisia. Asta după ce instituţia pe care o conduce a considerat că ministrul liberal Lucian Bode nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

Profesorul Dacian Dragoș acuză faptul că decizia s-a adoptat fără participarea reprezentanților UBB, care „contrazice flagrant atât etica cercetării promovată de Universitatea Babeș-Bolyai cât și cea promovată constant până acum de CNECSDTI sub conducerea mea”.

El argumentează că Hotărârea Comisiei de etică a UBB a evidențiat în mod echilibrat atât plagiatul, cât și erorile de citare, prin urmare „nu pot fi acceptate soluțiile extreme de genul „tot ce a fost sesizat este plagiat” sau „nu este niciun plagiat” (cum spune Hotărârea 40/2023)”. Hotărârea 40/2023 este fără nuanțe, acuză președintele CNECSTDI , și asta „este inacceptabil”, deoarece contrazice atât Hotărârea 1/2022 a UBB cât și practica anterioară a CNECSDTI.

„Fiind indisolubil legat de universitatea mea și de spiritul acesteia, nu pot să fiu de acord cu această dihotomie și să acționez diferit in împrejurări similare”, mai spune Dacian Dragoș.

Cum explică Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice verdictul de „neplagiat” în cazul lui Bode

CNECSDTI a transmis că Bode nu a plagiat, dar lucrarea are erori de citare

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), care a analizat teza de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a stabilit că acesta nu se face vinovat de plagiat, întrucât ar avea peste 300 de lucrări şi alte referinţe la care a făcut trimitere, însă teza conţine erori de citare şi un stil neuniform de citare.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în subordinea căruia se află CNECSDTI, a susținut că Consiliul a inițiat o investigație proprie asupra cărții publicate în baza tezei de doctorat a lui Bode și a publicat decizia în cazul ministrului.

Consiliul de Etică îi recomandă lui Bode „întocmirea unei eratein extenso la cartea „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual” în care toate greşelile de citare să fie menţionate şi corectate”.

Articole similare

Frigul se întoarce. Se anunţă furtuni şi averse torenţiale în Oltenia

După câteva zile cu temperaturi ridicate şi cer senin, vremea se strică din nou în România. Astfel, meteorologii...

Medic cercetat penal după ce o femeie a decedat după o explorare endoscopică. Nu avea voie să profeseze

Medicul din Craiova care a efectuat o explorare endoscopică în urma căreia o pacientă a murit este cercetat...

Incendiu letal. O persoană a murit după ce două case au fost cuprinse de flăcări

Un incendiu cumplit a izbucnit astăzi la două case de pe strada Culea Nicolae, din Sectorul 2 al Capitalei....

Din pretendent la funcția de prefect a ajuns „secretară” de prefect

După ce a fost „în cărți” să ocupe pe rând funcția de subprefect, apoi pe cea de perfect...