Aproape 3.000 de joburi la stat au fost scoase în piață de la începutul anului

Data:

Share post:

Instituțiile de stat au scos la bătaie aproape 3.000 de locuri de muncă în primele două luni ale anului, potrivit datelor jobradar24.ro, cel mai mare agregator de joburi din mediul privat și de stat din România, dezvoltat de eJobs.ro. 9 din 10 sunt funcții de execuție și mai puțin de 200 sunt funcții de conducere. Comparativ, sectorul privat a avut 28.000 de poziții noi, deschise în același interval de timp pe eJobs.ro, mai mult de jumătate fiind destinate candidaților din segmentul entry level.

„Statul devine un competitor din ce în ce mai puternic pentru angajatorii din mediul privat. Autoritățile au anunțat că, pentru 2023, angajările au fost deblocate cu 90.000 de posturi, cele mai multe în educație, sănătate și în instituții de forță. Deja vedem că începutul anului a venit cu 3.000 de joburi noi în acest sector, în condițiile în care pentru întregul an 2022 au fost înregistrate puțin peste 12.000, după cum arată datele agregate de jobradar24. Să nu uităm, totodată, că rămâne asocierea tradițională pe care o fac candidații între joburile la stat și ideea de stabilitate. Corelat cu creșterea salariilor, varianta angajării în această zonă devine din ce în ce mai atrăgătoare, inclusiv pentru candidații tineri, care obișnuiau până acum să se uite preponderent, dacă nu chiar exclusiv, către angajatorii privați”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Cele mai multe locuri de muncă vacante, respectiv peste 430, aparțin instituțiilor de stat din București, Clujul ocupând a doua poziție în clasament, cu 165 de oferte. Urmează Iași și Timiș, ambele cu peste 100 de posturi scoase în piață.

De cealaltă parte se află județe precum Vrancea, Sălaj, Mehedinți, Ialomița, Caraș Severin ori Gorj, unde statul rămâne un angajator timid, cu mai puțin de 30 de locuri de muncă disponibile de la începutul anului și până acum pentru fiecare județ în parte.

Aceste județe se regăsesc, totodată, și în topul cu cele mai puține locuri de muncă de la privat și cu rate ale șomajului peste media națională.

Instituțiile care vin cu cele mai multe oferte pentru candidați, la nivel național, sunt primăriile, școlile, spitalele, liceele / școlile profesionale / colegiile tehnice / colegiile naționale și universitățile. Pozițiile pentru care s-au căutat cei mai mulți candidați au fost de muncitor calificat și necalificat, îngrijitor, asistente medical, referent, șofer și paznic.

„O bună parte din aceste joburi intră în orizontul profesional al candidaților din categoria de vârstă 45+, care privesc cu un grad mare de încredere o eventuală angajare la stat, dar sunt neîncrezători în schimb, în șansele pe care le au de a se angaja într-o companie din mediul privat”, explică Bogdan Badea.

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile 29.000 de locuri de muncă, în timp de jobradar24.ro are agregate 1.300 de locuri de muncă la stat.

Articole similare

Ministrul Justiţiei a transmis propunerile pentru şefia DNA. Cine se află pe listă

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a transmis, joi, preşedintelui Klaus Iohannis propunerile pentru funcţiile de procuror general şi procuror-şef...

Pesta porcină continuă să facă probleme. Sunt active 10 focare

Pesta porcină africană contină să creeze probleme la nivel naţional. Ieri zece focare de pestă porcină africană (PPA)...

Circulaţie cu restricţii pe un drum din judeţul Vâlcea

Circulaţia se va desfăşura cu restricţii, mâine, pe un sector important de drum din judeţul Vâlcea. Este vorba despre...

Asigurători nemulţumiţi de plafonarea tarifelor RCA. Acuză că se încalcă legislația europeană

Reprezentanții companiilor de asigurări din România au transmis joi, printr-un comunicat de presă, că plafonarea tarifelor RCA încalcă...