Au fost ridicate restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene. Ce face România?

Data:

Share post:

Comisia Europeană a anunțat vineri ridicarea restricțiilor impuse importurilor de cereale ucrainene în cinci țări, inclusiv România. Cu toate acestea, Comisia a solicitat Ucrainei să dezvolte un plan de măsuri eficiente pentru controlul transporturilor.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis cinci state membre (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia) să interzică vânzarea de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina pe teritoriul lor, cu condiția să nu blocheze tranzitul către alte țări. Această măsură a fost luată pentru a proteja agricultorii locali, care au atribuit prăbușirea prețurilor interne unei supraproducții de cereale.

După expirarea restricțiilor privind exporturile ucrainene de cereale și produse alimentare către UE, Ucraina a fost de acord să implementeze măsuri legale, inclusiv un sistem de licențe de export, în termen de 30 de zile, pentru a evita o supraproducție de cereale pe piețele vecine, conform Comisiei Europene.

Până atunci, Ucraina trebuie să implementeze măsuri eficiente de control al exporturilor pentru patru categorii de mărfuri începând cu data de 16 septembrie 2023, pentru a preveni orice denaturare a pieței în statele membre învecinate.

Ucraina trebuie să prezinte un plan de acțiune până la sfârșitul zilei de luni, 18 septembrie 2023, potrivit comunicatului Comisiei Europene.

Comisia Europeană și Ucraina vor monitoriza situația pentru a putea reacționa la orice situație neprevăzută. Comisia se angajează să nu impună nicio restricție atâta timp cât măsurile eficiente luate de Ucraina rămân în vigoare.

Decizia de a ridica restricțiile a fost luată în urma unei abordări constructive a tuturor părților implicate în Platforma de Coordonare, care a contribuit la rezolvarea problemelor concrete și a permis un flux în creștere al exporturilor către țările terțe din afara UE.

Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat că intenționează să mențină interdicțiile de import pentru cerealele ucrainene, în timp ce Bulgaria a decis să nu prelungească aceste restricții dincolo de data de expirare, 15 septembrie. Ucraina a salutat decizia Bulgariei, în timp ce Kievul a avertizat că orice demers unilateral al statelor est-europene de a prelungi restricțiile după această dată ar putea fi ilegal și ar putea afecta interesele economice comune. Ucraina a amenințat cu arbitrajul internațional în legătură cu restricțiile.

În ceea ce privește România, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și-a exprimat dorința de a prelungi restricțiile asupra importurilor de cereale din Ucraina, dar a așteptat decizia Comisiei Europene. Premierul Marcel Ciolacu a solicitat Ministerului Agriculturii să dezvolte un mecanism pentru a compensa pierderile agricultorilor români în cazul ridicării restricțiilor.

Articole similare

Mașina prefectului de Olt, fără asigurare RCA valabilă. Vehiculul a luat foc în mers

Autoturismul prefectului de Olt Mario De Mezzo, care a fost cuprins de un incendiu, în trafic, vineri dimineață,...

Bărbat ajuns la spital după un accident grav în Olt

Un bărbat a ajuns astăzi la spital în urma unui accident petrecut pe Drumul Național 64, în comuna...

Femeie înjunghiată în parcarea unui centru comercial de soţ. Cei doi sunt în divorţ

O femeie a fost înjunghiată în parcarea unui centru comercial din municipiul Constanţa, iar victima a fost transportată...

A început Festivalul „Oltenii &… Restu’ Lumii”. Trei zile de distracție, la Slatina (GALERIE FOTO)

Ediţia cu numărul 27 a Festivalului „Oltenii &… Restu’ Lumii” a început, vineri, la Slatina, cu tradiţionala „Vamă...