Catolicii sărbătoresc Paştele. Zeci de mii de credincioşi, la Vatican, pentru a asista la slujba oficiată de Papa Francisc

Data:

Share post:

Zeci de mii de credincioşi creştini sunt aşteptaţi duminică în Piaţa Sfântul Petru din Vatican pentru a asista la slujba oficiată cu ocazia Paştelui catolic de papa Francisc, care va pronunţa apoi tradiţionala binecuvântare „Urbi et Orbi”, informează AFP.

Sâmbătă seară, suveranul pontif, în vârstă de 86 de ani, care a fost spitalizat săptămâna trecută, a prezidat timp de două ore şi jumătate vigilia pascală a Învierii Domnului în bazilica Sfântul Petru din Roma, în prezenţa unui public alcătuit din aproximativ 8.000 de persoane.

„În faţa puterii răului (…), a logicilor de calcul şi a indiferenţei care par să guverneze societatea, a cancerului corupţiei, a propagandei nedreptăţii, a vânturilor îngheţate ale războiului”, papa Francisc i-a îndemnat pe credincioşi „să regăsească amintirea care regenerează speranţa”.

Liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din lumea întreagă a botezat apoi, unul câte unul, opt adulţi – femei şi bărbaţi -, originari din Albania, Statele Unite, Nigeria, Italia şi Venezuela.

Duminică, papa Francisc va oficia slujba de Înviere la ora locală 10:00 (08:00 GMT), apoi va pronunţa la ora 12:00 (10:00 GMT) binecuvântarea „Urbi et Orbi”, prin care suveranul pontif face în mod tradiţional un tur de orizont al conflictelor de pe planeta noastră.

La fel ca în 2022, mesajul său ar urma să fie marcat de războiul din Ucraina, dar şi de reaprinderea tensiunilor în Orientul Apropiat şi de recentele naufragii prin care mai mulţi migranţi şi-au pierdut vieţile în Marea Mediterană.

Papa Francisc, a cărui sănătate pare tot mai fragilă şi care se deplasează într-un scaun cu rotile din cauza unor dureri la genunchi, va face şi o baie de mulţime la bordul „Papamobilului” său în Piaţa Sfântul Petru.

Vineri, suveranul pontif şi-a anulat din cauza frigului participarea la tradiţionala ceremonie „Drumul Crucii” organizată în jurul Colosseumului din Roma, dar a prezidat totuşi, aşa cum era prevăzut, celebrarea Patimii Domnului.

Săptămâna Mare şi Paştele, care comemorează moartea şi învierea lui Hristos, reprezintă în calendarul catolic principalul eveniment al anului. AGERPRES

Articole similare

LIVE VIDEO | Noile măsuri fiscale, adoptate astăzi în şedinţa de Guvern. Declaraţiile lui Marcel Ciolacu

Pachetul de măsuri fiscale destinate reducerii deficitului bugetar în anii 2023 și 2024 este aprobat în şedinţa de...

INTERCEPTĂRI în ziua flagrantului. Buzatu nu era interesat de pescuit, ci doar să ridice șpaga: Pescuiesc 5 minute și plec!

Conform referatului DNA de arestare preventivă, Dumitru Buzatu a exercitat presiuni asupra angajaților din Consiliul Județean Vaslui pe...

Croaziera de trei ani: 148 de țări, 380 de destinații, șapte continente!

Ați visat vreodată să lăsați totul baltă și să plecați în lume? Sună bine, nu? Ocolul Pământului în...

Ruleta online: regina jocurilor de noroc îți dă întâlnire în mediul virtual

O roată cu 37 sau 38 de numere, o masă acoperită cu catifea verde pe care sunt scrise...