Catolicii sărbătoresc Paştele. Zeci de mii de credincioşi, la Vatican, pentru a asista la slujba oficiată de Papa Francisc

Data:

Share post:

Zeci de mii de credincioşi creştini sunt aşteptaţi duminică în Piaţa Sfântul Petru din Vatican pentru a asista la slujba oficiată cu ocazia Paştelui catolic de papa Francisc, care va pronunţa apoi tradiţionala binecuvântare „Urbi et Orbi”, informează AFP.

Sâmbătă seară, suveranul pontif, în vârstă de 86 de ani, care a fost spitalizat săptămâna trecută, a prezidat timp de două ore şi jumătate vigilia pascală a Învierii Domnului în bazilica Sfântul Petru din Roma, în prezenţa unui public alcătuit din aproximativ 8.000 de persoane.

„În faţa puterii răului (…), a logicilor de calcul şi a indiferenţei care par să guverneze societatea, a cancerului corupţiei, a propagandei nedreptăţii, a vânturilor îngheţate ale războiului”, papa Francisc i-a îndemnat pe credincioşi „să regăsească amintirea care regenerează speranţa”.

Liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din lumea întreagă a botezat apoi, unul câte unul, opt adulţi – femei şi bărbaţi -, originari din Albania, Statele Unite, Nigeria, Italia şi Venezuela.

Duminică, papa Francisc va oficia slujba de Înviere la ora locală 10:00 (08:00 GMT), apoi va pronunţa la ora 12:00 (10:00 GMT) binecuvântarea „Urbi et Orbi”, prin care suveranul pontif face în mod tradiţional un tur de orizont al conflictelor de pe planeta noastră.

La fel ca în 2022, mesajul său ar urma să fie marcat de războiul din Ucraina, dar şi de reaprinderea tensiunilor în Orientul Apropiat şi de recentele naufragii prin care mai mulţi migranţi şi-au pierdut vieţile în Marea Mediterană.

Papa Francisc, a cărui sănătate pare tot mai fragilă şi care se deplasează într-un scaun cu rotile din cauza unor dureri la genunchi, va face şi o baie de mulţime la bordul „Papamobilului” său în Piaţa Sfântul Petru.

Vineri, suveranul pontif şi-a anulat din cauza frigului participarea la tradiţionala ceremonie „Drumul Crucii” organizată în jurul Colosseumului din Roma, dar a prezidat totuşi, aşa cum era prevăzut, celebrarea Patimii Domnului.

Săptămâna Mare şi Paştele, care comemorează moartea şi învierea lui Hristos, reprezintă în calendarul catolic principalul eveniment al anului. AGERPRES

Articole similare

Ce este Parlamentul European și ce rol are

Ce este Parlamentul European și ce rol are sunt chestiuni de mare interes în această perioadă. Mai ales...

Ludovic Orban și-a sărbătorit ziua de naștere la Brăila

Liderul Forța Dreptei Ludovic Orban a mărturisit că-l leagă multe amintiri de Orașul Brăila • fostul premier s-a...

Scenariu lansat de Dîncu: Mircea Geoană ar putea ajunge în finala prezidenţială

Liderul social-democrat Vasile Dîncu a afirmat, sâmbătă, în emisiunea Insider electoral de la Prima TV, că secretarul general...

Eduard Hellvig: Guvernarea sau politica de dragul funcţiilor sau a cifrelor este mereu un blestem pentru un partid

Eduard Hellvig a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 149 de ani de liberalism în România. Fostul...