Ciolacu vrea supraimpozitarea veniturilor bugetarilor și a pensiilor speciale care depășesc salariul președintelui

Data:

Share post:

Marcel Ciolacu, şeful PSD, a vorbit, marți, la Parlament, despre propunerea făcută în coaliție de impozitare suplimentară, progresivă, a veniturilor angajaților de la stat care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României, de aproximativ 25.000 de lei brut pe lună. Acesta a susținut că măsura ar viza doar bugetarii.

Întrebat despre cumulul pensie-salariu, Marcel Ciolacu a spus că sunt două drepturi prevăzute în Constituţie, la muncă şi la pensie.

”Legiuitorul nu poate interveni să ia acest drept. Pe această discuţie, sub nicio formă în ordonanţă, nu putem să prinde cumul pensiei cu salariul. Au fost mai multe discuţii privind constituţionalitatea acestui demers. Atunci am discutat mai multe variante. Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul, dar ai o pensie de 2.000 de lei şi eşti şi portar la o primărie – eu nu pot lua dreptul acelui om să-şi acopere minimum necesar familie”, a spus el.

„Vorbim numai de zona bugetară”

Liderul PSD a mai spus ca aceste prevederi sunt valabile doar pentru angajaţii de la stat. ”Vorbim de cumulul de salariul şi pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul, depăşeşti salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, e normal să vii, dacă e constituţional, cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului… În lege nu poţi să treci numai pe cei care au şi componentă specială în pensie, nu poţi interzice numai la unii. Eu cred că abordarea corectă e zona de impozitare, pe praguri”, a spus Ciolacu.

El a spus că Ministerul Muncii va face o analiză pentru a stabili câți bugetari ar fi în acestă situație.

Ciucă nu vrea tăieri

Liderii coaliţiei de guvernare au discutat, luni, despre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, pe fondul scăderii încasărilor la bugetul de stat, iar premierul Nicolae Ciucă a cerut să nu fie tăieri salariale de niciun fel, iar până la noua lege a salarizării să nu crească salariile.

Despre cumulul pensie-salariu, la stat, în urma discuţiilor s-a ajuns la concluzia că acesta nu se poate face prin ordonanţă de urgenţă, pentru că e neconstituţional, astfel că trebuie să se aplice prin lege.

În schimb, liderii coaliţiei au decis stoparea angajărilor în sistemul de stat şi reducerea cu 10% a cheltuielilor la bunuri şi servicii.

Articole similare

Cristoiu despre viitorul președinte. Candidatul care a dat peste cap toate calculele

Ion Cristoiu este de părere că Nicolae Ciucă va reuși să crească în sondaje și să obțină cele...

Victor Ponta: PNL riscă totul cu Ciucă, PSD rămâne disciplinat

Victor Ponta a analizat în cadrul celei mai recente ediții a emisiunii „E adevărat?”, moderată de Ionuț Cristache...

Nicuşor Dan își dorește ca „Dreapta” să propună un proiect pentru o guvernare comună. „Problema nu este numele primului ministru”

Nicuşor Dan, primarul Capitalei, s-a declarat îngrijorat de faptul că partidele de dreapta nu se coalizează la nivel...

Lista candidaţilor PSD pentru Bucureşti sunt stabilite „în proporţie de 90%”. Surpriză de proporţii: Piedone negociază un post pe lista de senatori a social-democraţilor

Conducerea PSD Bucureşti a stabilit “în proporţie de 90%” listele de pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Printre cei...